Doua companii farmaceutice, anchetate. Au umflat de 20 de ori pretul unor medicamente

Vineri, 07 August 2015, ora 13:15
8594 citiri
Doua companii farmaceutice, anchetate. Au umflat de 20 de ori pretul unor medicamente
Foto: Pixabay

Companiile farmaceutice Pfizer si Flynn Pharma fac obiectul unei investigatii recente declansate de organele de control din Marea Britanie.

Cele doua firme sunt acuzate ca ar fi umflat "in mod excesiv si incorect" preturile la pastilele folosite in tratamentul epilepsiei, arata postul britanic BBC.

Pastilele de Fenitoina, prescrise pentru 50.000 de persoane din Marea Britanie care sufera de crize majore de epilepsie, sunt produse de Pfizer si vandute pe piata britanica de catre FlynnPharma.

Compania Pfizer a auntat ca va coopera indeaproape cu Autoritatea de Concurenta din Marea Britanie.

Pana in 2012, perioada in care Pfizer a distribuit direct medicamentul pe piata britanica, sub denumirea de Epanutin, fondurile alocate de Sistemul National de Sanatate pentru subventionarea tratamentului epilepticilor se cifrau la 2,3 milioane lire sterline.

Nivelul subventiilor a crescut brusc la 50 de milioane de lire incepnd cu 2013, la un an dupa ce Pfizer a vandut drepturile de distributie in Regatul Unit catre Flynn Pharma.

Inspectorii de concurenta din Marea Britanie sustin ca firma americana Pfizer a continuat sa produca medicamentul si sa il livreze catre Flynn Pharma.

Scandalul medicamentelor cu pret de 20 de ori mai mare vine intr-un moment in care intreg sistemul de sanatate britanic este supus unui lung sir de critici vizand subfinantarea acestuia si proasta calitate a unor servicii din spitale.

Deocamdata, ancheta este inca in faza incipienta, o solutie fiind asteptata in cursul anului viitor. In cazul in care sunt gasite vinovate, companiile risca amenzi de pana la 10% din cifra de vanzari anuala pentru abuz de pozitie dominanta in piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret medicamente Marea Britanie, #program national sanatate, #subventii medicamente Marea Britanie , #Sanatate publica