Functiile de conducere din directiile de sanatate publica vor fi reduse cu 84 de locuri

Duminica, 30 Mai 2010, ora 00:10
2349 citiri
Functiile de conducere din directiile de sanatate publica vor fi reduse cu 84 de locuri

Ministerul Sanatatii intentioneaza reducerea functiilor de conducere din directiile de sanatate publica de la cinci la trei, prin eliminarea a doua posturi de directori adjuncti coordonatori, fiind eliminate 84 de functii de conducere, proiectul de ordin in acest sens fiind supus dezbaterii publice, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat de sambata al Ministerului Sanatatii, proiectul ordinului privind reorganizarea directiilor de sanatate publica a fost pus in dezbatere publica. Ministerul Sanatatii intentioneaza reducerea functiilor de conducere din aceste unitati de la cinci la trei.

"Acest aspect inseamna eliminarea, din fiecare directie de sanatate publica, a doua posturi de directori adjuncti coordonatori, in total 84 functii de conducere la nivelul intregii tari. De asemenea, este nevoie si de o structura mai eficienta si flexibila avand in vedere ca, in prezent, structura organizatorica a directiilor de sanatate publica vizeaza intre 67 si 326 de posturi ocupate", precizeaza sursa citata.

Reorganizarea Directiilor de Sanatate Publica (DSP) presupune reducerea unor posturi administrative, ocupate de functionari publici, si a functiilor de conducere, si nu inseamna disponibilizarea medicilor sau a personalului medical practicant, preciza, in 21 mai, Ministerul Sanatatii.

Ministrul Cseke Attila spunea, in 13 mai, ca in Ministerul Sanatatii se face o analiza asupra activitatii unitatilor deconcentrate, in special a Directiilor de Sanatate Publica. "Realitatea este ca Directiile de Sanatate au structuri prea umflate si nu intotdeauna cu oameni care muncesc.

Sunt nemultumit de activitatea Directiilor de Sanatate Publica, iar eficienta lor in niciun caz nu este corelata cu structura organizatorica ce vizeaza intre 67 si 326 de posturi ocupate.

Dupa ce vom analiza problema contractelor colective de munca, in urma carora acum daca am face reduceri de personal ar trebui sa platim pana la 24 salarii compensatorii, ne gandim serios la restructurarea acestor unitati", declara atunci Cseke Attila

. Guvernul discuta despre concedierea a peste 1.100 de angajati din unitatile subordonate Ministerului Sanatatii, dintr-un total de circa 7.870 posturi finantate, incluzand atat functionari publici, cat si personal contractual, reducere de personal care sa fie aplicata incepand cu luna august.

Disponibilizarea angajatilor este prevazuta intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX si care se refera la initierea masurii de reducere a numarului maxim de posturi finantate integral de la stat in sistemul de sanatate.

Pentru Ministerul Sanatatii si unitatile sanitare finantate integral de la bugetul de stat sunt finantate un numar maxim de 7.872 posturi, cheltuielile de personal aprobate pentru acest an fiind insa mai mici decat necesarul anual.

"Ca urmare a analizarii activitatii desfasurate de catre unitatile subordonate Ministerului Sanatatii, avand in vedere si cheltuielile de personal aprobate, consideram necesara, pentru eficientizarea activitatii acestora, reducerea numarului de personal cu 1.112.

Intrucat categoriile de personal vizate sunt atat functionari publici, cat si personal contractual, in functie de datele de la care masura devine operationala, este necesar un termen de 60 zile pentru derularea masurilor de protectie sociala.

In situatia in care masura de reducere a numarului de personal se aproba cu data de 1 iunie 2010, disponibilizarea efectiva va avea loc incepand cu data de 1 august 2010", se arata in document.

Sursa citata indica totodata ca pentru categoriile de personal contractual care urmeaza sa fie disponibilizate este in vigoare contractul colectiv de munca la nivel de ramura sanitara, cu termen de valabilitate 31 decembrie 2010, si ca actualul Cod al Muncii prevede ca salariatii disponibilizati pot beneficia de compensatii.

Astfel, salariatii concediati vor primi compensatii banesti in functie de vechime, respectiv cinci salarii brute lunare pentru vechime de pana la cinci ani, 12 salarii brute lunare pentru vechime cuprinsa intre cinci si 10 ani si 24 salarii brute lunare pentru vechime de peste 10 ani.

In sectorul sanitar, majoritatea personalului are o vechime de peste 10 ani, astfel ca efortul financiar aferent compensatiilor banesti pentru 1.112 persoane concediate este estimat la un total de 75,5 milioane lei.

Documentul mai arata ca din analiza modului de organizare a Directiilor de Sanatate Publica, a numarului de posturi aprobat si a modului de asumare a responsabilitatilor a rezultat ca numarul de posturi in baza caruia aceste unitati isi desfasoara activitatea este inegal repartizat avand in vedere particularitatile si marimea judetului raportata la numarul de locuitori, de la judete cu un numar de minim 67 posturi pana la judete cu un numar de maxim 174 posturi.

"De mentionat ca exista diferentieri ale numarului de posturi repartizat si in cadrul judetelor de aceeasi marime; o exceptie o reprezinta municipiul Bucuresti, care asigura asistenta de sanatate publica si control in sanatate publica pentru toate sectoarele municipiului Bucuresti si care functioneaza cu un numar de 326 de posturi, depasind astfel, ca si numar de personal, inclusiv structura Ministerului Sanatatii, cu 264 posturi.

Nu in toate structurile, prin activitatea desfasurata, se raspunde dezideratului de a pune in practica politica Ministerului Sanatatii la nivel local", se spune in material.

Sursa citata releva astfel ca in cadrul reorganizarii activitatii Directiilor de Sanatate Publica va fi aprobata prin ordin al ministrului o noua structura organizatorica, va fi determinat numarul de personal in functie de populatia judetului si activitatea desfasurata, iar numarul directorilor coordonatori adjuncti ai directiilor de sanatate publica va fi redus cu 2, serviciul deconcentrat urmand sa functioneze cu un director coordonator si doi directori coordonatori adjuncti. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#minister sanatate, #publica, #directori, #bugetari , #Sanatate publica