Medicii catre Ponta: Statul a pierdut 3,5 miliarde de euro dupa ce 14 mii de medici au plecat din tara

Joi, 28 Februarie 2013, ora 16:10
1709 citiri
Medicii catre Ponta: Statul a pierdut 3,5 miliarde de euro dupa ce 14 mii de medici au plecat din tara

Adunarea Generala a Colegiului Medicilor i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare prin care, in contextul refuzului autoritatilor de a majora salariile rezidentilor, atrage atentia ca, din 2007, peste 14.000 de medici, in care statul a investit peste 3,5 miliarde de euro, au plecat din tara.

"Ne bucuram si va felicitam ca ati gasit la bugetul Sanatatii un miliard de euro pentru a plati arieratele catre firmele de medicamente, insa nu intelegem de ce nu pot fi gasite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidentilor. Am solicitat prin Rezolutia Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania cresterea in cursul acestui an a salariilor rezidentilor, care, efectiv, nu pot supravietui dintr-un salariu de mai putin de 200 de euro. Ne-ati raspuns ca nu se poate acum.

Totusi, am descoperit cu uimire ca la alte categorii pot creste veniturile. Intelegem ingrijorarea dumneavoastra ca demisia a sase persoane dintr-o institutie, pe care in ultimul timp vedem ca nu doar o respectati, dar o si iubiti, constituie un fenomen foarte grav. Atat de grav incat ati propus ca un debutant din acea institutie sa fie renumerat mai mult decat un medic primar chirurg, doctor in stiinte medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat probabil mii de vieti, consumandu-si viata proprie", arata Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), in scrisoarea catre Ponta.

Totodata, CMR ii semnaleaza premierului faptul ca, din 2007 si pana in prezent, si-au dat demisia din sistemul de sanatate peste 14.000 de medici, care au ales sa plece peste granitele tarii. Pentru pregatirea acestora, statul roman a investit peste 3,5 miliarde de euro, potrivit CMR.

"Cati medici ar trebui, domnule prim-ministru, sa isi dea demisia, astfel incat sa fiti impresionat? Dupa cum stiti, noi nu am vrut sa tensionam climatul social din perioada alegerilor si nu am dus la indeplinire masura demisiilor in bloc din sistemul de sanatate.

Dar sa nu credeti ca acest lucru inseamna ca medicii vor oferi la infinit dovezi de buna crestere determinate numai si numai de respectul fata de pacientii lor", se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele organizatiei, prof. dr. Vasile Astarastoae

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#medici Romania, #sistem sanatate Romania, #doctori rezidenti salarii Romania , #Sanatate publica