Ungureanu cere o rezerva nationala cu toate medicamentele pentru cazuri de urgenta

Joi, 23 Februarie 2012, ora 18:44
3032 citiri
Ungureanu cere o rezerva nationala cu toate medicamentele pentru cazuri de urgenta

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut Ministerului Sanatatii ca, in interval de o saptamana, sa ii prezinte o analiza privind constituirea unei rezerve nationale care sa includa toate medicamentele pentru situatii de urgenta, au declarat agentiei Mediafax surse guvernamentale.

Solicitarea a fost formulata in sedinta speciala de joi a Guvernului. Aceasta rezerva ar permite evitarea unor probleme similare celor aparute cu tratamentul pacientilor oncologici.

"Premierul a cerut ca, in interval de o saptamani, sa i se prezinte o analiza privind cadrul legal aferent constituirii unei rezerve nationale a medicamentelor necesare pentru situatii de urgenta. In prezent, exista o astfel de rezerva, dar numai pentru cazuri exceptionale, care nu se refera si la lipsa unor stocuri de medicamente din spitale", au aratat sursele.

Guvernul a alocat, din Fondul de rezerva, o suma totala de 750.000 lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici, au declarat anterior agentiei Mediafax surse oficiale.

Producatorul de opioide, in restructurare

Presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, miercuri, ca Mundipharma, companie care asigura analgezice opioide (morfina) in Romania, este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar a asigurat ca acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.

"CNAS isi exprima regretul pentru dificultatile intampinate de unii pacienti in asigurarea tratamentului recomandat. Deficitul de analgezice opioide anuntat si larg dezbatut in mass-media a fost clarificat in intregime de reprezentata pentru Romania a firmei producatoare, care afirma ca este intr-un proces de restructurare a modelului de activitate si prezenta pe piata, dar care nu va afecta prezenta medicamentelor din portofoliu pe piata Romaneasca", a spus presedintele CNAS.

Potrivit lui Duta, din scrisoarea pe care firma elvetiana a trimis-o la CNAS reiese ca in prezent exista comenzi si/sau importuri in derulare cu toti distribuitorii companiei, pentru toate produsele inregistrate si "in cantitati suficiente pentru a deservi necesarul de piata".

Intr-un comunicat al CNAS se sustine totodata ca Programul National de Oncologie are asigurata finantarea ritmica si continua pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.

Peste 10.000 de bolnavi sunt inregistrati in Registru in ianuarie.

Compania elvetiana anunta recent, intr-un comunicat, ca decizia restructurarii "s-a bazat pe inasprirea considerabila" a conditiilor de desfasurare a activitatii pe piata farmaceutica romaneasca, pe cresterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum si pe cresterea considerata insuportabila a nivelului de taxare.

#stoc medicamente, #medicamente oncologie , #Sanatate publica