Banca Mondiala va aproba un credit de 250 milioane de euro sistemului de sanatate din Romania

Joi, 27 Martie 2014, ora 16:02
3060 citiri
Banca Mondiala va aproba un credit de 250 milioane de euro sistemului de sanatate din Romania

Boardul Bancii Mondiale va aproba, probabil vineri, un credit de 250 milioane de euro pentru imbunatatirea infrastructurii sistemului de sanatate din Romania, a declarat miercuri pentru Bloomberg managerul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Elisabetta Capannelli.

Banca Mondiala lucreaza in prezent cu Guvernul de la Bucuresti la o noua strategie de tara pentru 2014-2017 care ar putea sa includa o finantare de un miliard de euro pe an, a spus Elisabetta Capannelli, precizand ca ar putea dura sase luni pana cand factorii de decizie vor ratifica programul, ceea ce va permite eliberarea fondurilor.

"Acesta este doar primul pas si mai raman multe de facut, deoarece este un decalaj semnificativ intre calitatea sistemului de sanatate din Romania comparativ cu restul Uniunii Europene", a spus Elisabetta Capannelli.

In ultimii cinci ani, Romania a obtinut trei acorduri de imprumut consecutive de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, ceea ce a ajutat la adoptarea de masuri dure destinate eficientizarii economiei. Guvernul de la Bucuresti a redus deficitul bugetar pana la 2,5% din PIB anul trecut de la 7,2% din PIB in 2009.

Creditul de 250 de milioane de euro de la Banca Mondiala va fi utilizat pentru modernizarea spitalelor, imbunatatirea guvernantei in sistemul sanitar si combaterea diferitelor boli precum cancerul, a precizat Capannelli, adaugand ca imprumutul va avea o perioada de rambursare de 18 ani.

Tot in acest an, Romania ar urma sa primeasca alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala, in cadrul imprumutului de un miliard de euro aprobat anul trecut si din care a utilizat 700 milioane de euro, pentru a ajuta la finantarea deficitului bugetar, a mai spus Capannelli.

'Banii sunt la dispozitia Romaniei si ne asteptam sa fie trasi fie la finele actualului an fiscal sau urmatorul', a precizat managerul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale.

#credit Banca Mondiala, #sistem sanatate Romania, #infrastructura sistem sanatate , #Stiri Sanatate