Cardul de sanatate si retetele electronice devin obligatorii

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 12:55
2287 citiri
Cardul de sanatate si retetele electronice devin obligatorii

Cardul (CEAS) reprezinta un instrument la purtator pentru identificarea pacientului in sistemul national de asigurari sociale de sanatate si permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de catre acesta.

'Implementarea Cardului este inca un pas important in reformarea sistemului romanesc de asigurari sociale de sanatate, prin imbunatatirea serviciilor medicale si farmaceutice, precum si prin cresterea transparentei si diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat si completeaza Reteta Electronica, sistem deja utilizat si care va deveni obligatoriu de asemenea tot de la 1 ianuarie 2013', a explicat presedintele CNAS, dr. Doru Badescu, cu ocazia implementarii sistemului la Arad.

Cardul va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toti cetatenii romani de peste 18 ani si va contine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere si diferit de CNP), precum si informatii medicale despre detinator.

Cardul va permite atat identificarea calitatii de asigurat - lucru care va certifica utilizarea corecta a fondului de asigurari sociale de sanatate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cat si accesul medicilor de familie si medicilor de urgenta la o serie de date medicale cu risc vital ale pacientilor. Cu acordul pacientului, medicul de familie va incarca pe card date medicale precum persoane de contact in caz de urgenta, grupa sanguina, donator de organe si boli cronice, informatii care pot salva viata pacientului, putandu-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul sau medical.

Cardul Electronic de Asigurari Sociale de Sanatate se va distribui in prima parte a anului 2013, costul acestuia fiind suportat din bugetul Ministerului Sanatatii, Compania Nationala 'Imprimeria Nationala' coordonand procesul de realizare a suportului din plastic.

De asemenea, din 1 ianuarie 2013, medicii vor prescrie, obligatoriu, medicatia numai in format electronic.

Reteta electronica a fost introdusa la 1 iulie 2012 si a functionat in paralel cu reteta clasica.

Un numar de 5.592.933 retete au fost prescrise si validate pana la 14 decembrie iar dintre acestea 5.505.760 au fost prescrise online, 84.921 offline la cabinet si 2.261 de retete au fost prescrise offline la domiciliu, potrivit datelor oficiale ale CNAS. Dintre aceste retete, 4.854.245 au fost eliberate.

#card de sanatate 2013, #retete electronice 2013, #modificari sanatate 2013 , #Stiri Sanatate