De ce traiesc romanii cu cinci ani mai putin decat europenii

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:27
1589 citiri
De ce traiesc romanii cu cinci ani mai putin decat europenii

Romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii '70, totusi cu cinci ani mai putini decat europenii, asta intrucat speranta de viata este direct proportionala cu investitiile in sanatate, sustine conducerea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

"Conform ultimului raport OECD Health Data, Romania se afla la finalul clasamentului european privind speranta de viata. Desi romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii ?70, ei traiesc totusi in prezent cu cinci ani mai putini decat europenii", sustine ARPIM.

Pe primul loc in clasament se situeaza Elvetia cu peste 80 de ani speranta de viata, urmata indeaproape de Islanda si Italia. Þarile vecine, Ungaria (73,3 ani) si Bulgaria (72,8 ani), desi sunt sub media europeana, se situeaza deasupra Romaniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) si Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri si singurele tari unde speranta de viata este mai mica decat a romanilor..

"Speranta de viata este direct proportionala cu investitiile in sanatate si tocmai de aceea pozitia Romaniei in acest clasament nu reprezinta o surpriza. Investitia in medicamentele de ultima generatie este un factor al scaderii sperantei de viata.

Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arata ca, la nivel global, intre 40-59% din cresterea sperantei de viata pe o perioada de aproximativ 10 ani se datoreaza medicamentelor inovatoare si, poate cel mai important, accesului la aceste medicamente.

Din pacate, inovatia in Romania este pe lista de asteptare, intrucat sunt mai bine de cinci ani de cand nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi.

Vorbim de medicamente de ultima generatie, care sunt mai eficiente, cu mai putine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare si, paradoxal, care implica cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sanatatii. Sunt medicamente in mare parte pentru bolnavii de cancer, de hepatita, diabet, cei cu boli cardiovasculare, pe scurt pentru bolnavii cronici care lupta in fiecare zi pentru supravietuire", a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.

La randul sau, Sorin Popescu, coordonatorul Grupului de comunicare ARPIM, spune ca speranta de viata scazuta a romanilor se justifica si prin faptul ca Romania se afla pe ultimele locuri si la alte capitole ale Sanatatii.

"Speranta de viata scazuta a romanilor se justifica si prin faptul ca Romania se afla pe ultimele locuri si la alte capitole ale Sanatatii: alocarea procentuala din PIB, cheltuielile cu medicamente sau consumul de medicamente. In acest context, poate Romania recupera acest decalaj la nivel european? Pot ajunge romanii sa aiba aceeasi speranta de viata ca ceilalti europeni? Da, in conditiile unei investitii constante si continue in sanatate. Daca Romania va aloca anual 1-1,5% din PIB in plus Sanatatii, in anul 2020 se va ajunge la nivelul mediu european. Astfel, cand Romania va privi Sanatatea ca pe o investitie si nu ca pe o cheltuiala, treptat va creste si speranta de viata a romanilor", a adaugat Sorin Popescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#speranta viata romani Europa, #speranta viata europeni, #investitii sanatate Romania , #Stiri Sanatate