Eugen Nicolaescu: Sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este potrivit pentru Romania

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:46
1890 citiri
Eugen Nicolaescu: Sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este potrivit pentru Romania

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat luni ca sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este unul potrivit pentru Romania, sustinand ca ar renunta la el.

"Sistemul de asigurari sociale de sanatate nu este potrivit pentru Romania. Ceea ce s-a facut in 1998, dupa parerea mea, si sigur l-am preluat si eu in 2006, dar eu cred ca la vremea respectiva societatea nu era inca pregatita sa faca o schimbare dupa ce introdusese acest lucru in 98. Sunt tari care au renuntat. De exemplu Spania si-a dat seama ca acel sistem e neperformant. De ce spun asta pentru ca avem foarte multe categorii scutite. Daca nu am avea categorii scutite ar fi simplu. Atunci toata lumea ar plati si sigur ar ajunge banii. Azi 5,5 milioane de cetateni platesc asigurarile sociale de sanatate si noi trebuie sa dam servicii la 20 de milioane", a spus Nicolaescu, la Realitatea TV.

Acesta sustine ca ar renunta la acest sistem si crede ca lucrul cel mai important ar fi sa ne apropiem de sistemul britanic, fiind un sistem care functioneaza pe buget de stat si este mai apropiat de Romania pentru ca avem foarte multi oameni saraci, avem multe persoane care nu pot plati si cred ca totusi statul ar trebui sa aiba grija de aceste persoane.

El a sustinut ca Romania nu are pregatit sistemul prespitalicesc, care inseamna medicina comunitara, de familie, medicina de ambulatoriu. "E mult mai ieftin sa tratezi in aceasta parte decat in spital", a explicat Nicolaescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ministrul Sanata ii Eugen Nicolaescu, #sistem asigurari sociale, #asigurari sociale sanatate , #Stiri Sanatate