Finantare de 11 milioane de euro pentru un centru avansat de cercetari la UMF Targu Mures

Luni, 28 Iulie 2014, ora 14:59
4750 citiri
Finantare de 11 milioane de euro pentru un centru avansat de cercetari la UMF Targu Mures

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, castigarea unei finantari europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice, unic in Romania, care va costa peste 10 milioane de euro.

"Va anunt evenimentul anului: de curand Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures prin programul operational POS CCE, in cadrul infrastructurii de cercetare-dezvoltare, a castigat un proiect care se numeste 'Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice'. Este un proiect care va dezvolta in UMF un centru de excelenta in domeniul cercetarii fundamentale si al cardio-neurologiei, care are o valoare de 46 milioane de lei, adica 10,47 milioane de euro, din care valoare nerambursabila 8,41 milioane de euro. Este ceva ce lipsea universitatii, un obiectiv pe care ni l-am asumat la inceputul mandatului (...) Pe domeniul acesta proiectul este unic. Trebuie sa spun ca este printre cele mai bine finantate centre la nivel national, care au fost castigate in ultima sesiune de proiecte", a declarat Leonard Azamfirei.

Rectorul UMF Targu Mures a precizat ca acest centru va functiona intr-o cladire noua cu o suprafata de peste 4.000 mp, care va contine 412 echipamente de cercetare/dezvoltare si in care vor exista 10 laboratoare performante, comparabile cu tot ce exista la nivel mondial, un laborator de imunologie, cromatografie si spectrofotometrie de masa, analize citologice, de biologie moleculara si genetica/genomica, un laborator cu sase centre de explorari functionale avansate si o banca de ADN si plasme.

"Suntem in faza de contractare a acestui proiect castigat si termenul este foarte strans de finalizare a acestui proiect. Vom face tot posibil sa il dam in functiune la finele anului 2015 (...) Cred ca acest proiect va asigura infrastructura de cercetare necesara unui salt semnificativ in tot ceea ce inseamna productie stiintifica la nivel UMF Targu Mures. Erau multe voci care spuneau ca ar vrea sa faca cercetare stiintifica, dar nu aveau cu ce. In momentul in care va fi gata, vor avea cu ce. Avem un plan de recrutare de personal. Vor fi create 15 noi locuri de munca pentru chimisti, biochimisti, fizicieni si personal medical", a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.

El a precizat ca doua componente unice ale proiectului au contribuit la castigarea finantarii, pe de o parte infiintarea si derularea unui program de evaluare a riscului genetic pentru boala cardiovasculara, intrucat "laboratorul de genetica si genomica va fi capabil sa disece bratul cel mai ascuns al cromozomilor, sa vada care este profilul genetic al unui bolnav, sa poata da un diagnostic de predictie asupra riscului de dezvoltare a acestei boli - evident ca pe viitor acest laborator va putea sa se dezvolte si pe alte patologii nu doar patologia cardiovasculara si neurologica".

La UMF Targu Mures se va infiinta si un Centru de Referinta pentru Canalopatii Cardiace Congenitale pentru bolile cardiologice congenitale.

Cladirea centrului de cercetare va fi o constructie dezvoltata in incinta campusului, cu demisol, parter si trei niveluri ce vor incorpora, structurat pe etaje, spatiile tehnice si auxiliare, spatiile pentru investigarea pacientilor si recoltarea de probe, spatiile pentru cercetare, spatiile pentru analiza si elaborarea materialelor stiintifice, spatii pentru asigurarea circulatiilor orizontale si verticale, precum si spatiile pentru stocarea informatiilor.

#centru cercetare medicala, #centru cercetare farmaceutica Mures, #finantare UE cercetare medicala , #Stiri Sanatate