Irlandezii acuza turismul dentar in Romania ca fiind 'generator' de hepatita C

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 10:15
3025 citiri
Irlandezii acuza turismul dentar in Romania ca fiind 'generator' de hepatita C

Oamenii de stiinta irlandezi au identificat o serie de cazuri de hepatita C in randul celor care au calatorit pentru tratament dentar sau pentru servicii de chirurgie estetica, in mai multe tari, printre care si Romania, relateaza Irish Times.

Potrivit prof. Suzanne Norris, hepatolog la Spitalul St James din Dublin, cazuri de hepatita C au fost raportate in randul persoanelor care au calatorit in Ungaria, Romania, Bulgaria si Africa de Sud pentru tratament stomatologic.

Desi numarul cazurilor este mic, este probabil ca, de fapt, numarul de persoane infectate cu virusul C sa fie mai mare, in conditiile in care multi nu stiu ca au hepatita C. Astfel, dintre cele aproximativ 50.000 de persoane suspectate ca ar fi infectate cu virusul hepatitei C in Irlanda, pana in prezent au fost diagnosticate doar 12.000 de cazuri. Niciunul dintre cazurile de transmitere nu a fost raportat ca urmare a tratamentului stomatologic sau estetic efectuat in Irlanda.

Norris a cerut marti guvernului sa inceapa monitorizarea in masa si sa initieze programe de sensibilizare pentru a-i identifica pe toti cei infectati.

Din momentul in care ministrul sanatatii, James Reilly, a aprobat anul trecut doua noi "super-medicamente" pentru tratarea hepatitei C, ratele de vindecare s-au dublat ajungand la 80%, iar procentul este prevazut sa creasca la 95% pe masura ce noi terapii devin disponibile.

#turism medical Romania, #infectii hepatita C Romania, #tratament stomatologic hepatita C, #Irlanda infectii hepatita Romania , #Stiri Sanatate