Neuroreabilitea, o speranta pentru romanii cu suferinte neurologice

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 09:08
2518 citiri
Neuroreabilitea, o speranta pentru romanii cu suferinte neurologice

Romania se afla printre tarile cu cea mai mare incidenta a accidentelor vasculare cerebrale (AVC). Statisticile arata ca, din cei aproximativ 65.000 de romani care sufera anual un AVC (178 cazuri/zi), o treime raman cu diverse grade de dizabilitate. Pentru acestia din urma, dar si pentru toti cei cu deficite neurologice din alte cauze, neuroreabilitarea reprezinta o sansa de reintoarcerea la o viata cat mai apropiata de cea normala.

"Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoana cu un anumit grad de dizabilitate, indiferent de etiologia ei, isi poate redobandi capacitatile fizice, cognitive, emotionale si pshio-sociale in limitelele determinate de tipul si complexitatea leziunii, precum si de rezerva biologica individuala", a precizat prof. dr. Dafin F. Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Strategiile terapeutice in neuroreabilitare s-au schimbat radical in ultimele decade, spun specialistii. Astazi se pune accent nu numai pe componenta fizica ci si pe cea cognitiva si emotionala, aceasta abordare integrata generand rezultate clinice net superioare celei clasice.

Fiecare domeniu vizat in cadrul acestui proces holistic a beneficiat de progresul tehnologiilor actuale: terapii asistate de roboti, noi strategii farmacologice si nonfarmacologice (stimularea magnetica si electrica, etc) de stimulare a neuroplasticitatii, programe bazate pe utilizarea principiilor "realitatii virtuale" ca sa mentionam doar cateva dintre acestea. Intelegerea profunda a mecanismelor de protectie si regenerare a sistemului nervos a permis accesul la o viziune personalizata asupra terapiiilor specifice ce se pot adresa suferintelor unui pacient.

Prin urmare, solutii exista, iar rezultatele cercetarilor in domeniul neuroreabilitarii, precum si cele mai avansate standarde terapeutice, vor fi prezentate in cadrul celui de-al 4-lea Curs European de Neuroreabilitare, care are loc la Cluj Napoca, in perioada 26-28 iunie 2014.

Cu acest prilej va fi prezentat si "RoNeuro", cel mai complex si modern Centru de Cercetare si Diagnostic al Bolilor Neurologice din Romania.

#accident vascular, #curs Neuroreabilitare, #afectiuni neurologice , #Stiri Sanatate