Nicolaescu: Nu avem bani de majorari salariale in Sanatate

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 17:48
1685 citiri
Nicolaescu: Nu avem bani de majorari salariale in Sanatate

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, miercuri, ca nu sunt posibile majorari salariale ale personalului medical in 2013, explicand ca bugetul disponibil anul acesta este, practic, mai mic decat cel din 2012, astfel ca "nu e de unde".

"Anul 2013 este un an trist din punct de vedere al fondurilor. Noi, practic, avem bani mai putin in 2013 decat in 2012, practic, pentru activitatile curente. Nu va pot spune ca va asigur o crestere salariala, pentru ca nu e de unde. Va spun deschis. E obligatia mea. Nu avem aceasta posibilitate", a declarat ministrul, la o intalnire cu liderii Sanitas.

Eugen Nicolaescu a tinut sa sublinieze, in acelasi context, cat este de important ca spitalele sa nu mai acumuleze datorii.

"Daca nu mai sunt arierate, cat platim in acest an pe arierate, vom avea (anul viitor - n.r.) un buget mai mare cu aproximativ 800 de milioane de euro. Sunt bani seriosi intr-un sistem sarac", a spus Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii s-a referit si la rectificarea bugetara, precizand ca, desi reperele economice sunt "optimist incurajatoare", este nevoie de precautie.

"Am sesizat Ministerul Finantelor pentru rectificare pozitiva la Ministerul Sanatatii, dar depinde cum merge economia. Datele sunt optimist incurajatoare. Trebuie sa fim foarte ponderati si precauti, pentru ca nu stim ce vom primi la rectificare", a spus el.

In aprilie, Eugen Nicolaescu spunea, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, ca salariul de baza al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, insa, printr-o noua lege ce ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolaescu a precizat atunci ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza "excluderea medicului din sistem bugetar", adica acesta "sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nicolaescu marire salarii Sanatate, #majorari salariale Sanatate, #buget Sanatate 2013 , #Stiri Sanatate