O decizie in privinta finantarii spitatelor private ar putea fi luata pana in martie

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 16:10
1946 citiri
O decizie in privinta finantarii spitatelor private ar putea fi luata pana in martie

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat joi intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria ca o decizie cu privire la eventuala finantare a spitalelor private nu poate fi luata decat odata cu aprobarea in guvern a contractului-cadru.

El si-a exprimat speranta ca documentul sa fie gata pana la 1 martie, pentru ca nu se poate discuta despre el decat dupa ce exista bugetul.

Eugen Nicolaescu a subliniat ca spitalele private vor fi finantate pentru ambulatoriul de specialitate si internare de zi, dar si cele care se afla in localitati unde nu mai exista o alta unitate de acest gen si nici un spital public.

De asemenea, vor fi finantate spitalele private care realizeaza anumite interventii ce nu se fac intr-un spital public, a adaugat ministrul.

Potrivit lui Nicolaescu, in partea a doua a saptamanii viitoare va avea loc o discutie cu reprezentantii spitalelor din sectorul privat, pentru gasirea celor mai potrivite 'variante, puse in slujba cetateanului', privind finantarea.

Intr-o nota privind finantarea furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat prezentata miercuri in Guvern de Ministerul Sanatatii se arata ca dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate, "din pacate", s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate.

Astfel, in timp, suma decontata din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS) catre spitalele private a crescut de la 150.703 mii lei in anul 2011, pana la 213.500 mii lei, in anul 2012. Totodata, are loc o limitare drastica a accesibilitatii cetatenilor la actul medical practicat in aceste spitale si o discriminare pe criterii financiare a pacientilor care pot apela la serviciile acestora, in contradictie cu principiile sistemului social de asigurari de sanatate in baza carora a fost infiintat si functioneaza FNUASS, precizeaza documentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizie finantare spitale private, #Nicolaescu spitale private, #taiere finantare spitale private , #Stiri Sanatate