Primul avion SMURD achizitionat din impozitul de 2% a costat 1 milion de euro

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 15:23
1901 citiri
Primul avion SMURD achizitionat din impozitul de 2% a costat 1 milion de euro

Primul avion SMURD, in valoare de 1 milion euro, care a fost achizitionat din impozitul 2%, va intra in activitate din 15 iulie. Aeronava va purta numele medicului Monica Cordas care a decedat intr-o misiune in 2003.

Ceremonia de inaugurare a avionului a avut loc vineri pe Aeroportul International Bucuresti-Baneasa "Aurel Vlaicu", in prezenta premierului Victor Ponta, ministrului de Interne Radu Stroe, ministrului Apararii Mircea Dusa si secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat.

In cadrul ceremoniei a fost tinut si un moment de reculegere in memoria sublocotenentului post-mortem Boitan Gabriel, care, in cursul zilei de joi, si-a pierdut viata la Fetesti, in timp ce intervenea pentru salvarea a doua vieti omenesti.

Raed Arafat a explicat ca aeronava medicala a fost achizitionata de catre Fundatia pentru SMURD, din sumele stranse ca urmare a redirectionarii de catre populatie a 2% din impozitul pe venit, cat si din donatii si sponsorizari.

Avionul va asigura imbunatatirea calitatii medicinei de urgenta prespitaliceasca, contribuind, astfel, la cresterea capacitatii de interventie si micsorarea timpilor de raspuns in cazul urgentelor civile.

Importanta achizitionarii acestui aparat de zbor, special construit si dotat pentru interventii de urgenta, este relevata de numarul foarte mare de misiuni executate cu un aparat de zbor inchiriat - 138, insemnand cel putin tot atatea vieti omenesti salvate.

Procesul de achizitie a avionului

In anul 2012 a fost demarata actiunea de achizitie a avionului care a fost identificat in Austria, functionand ca avion-ambulanta. In urma achizitionarii au fost efectuate lucrari de intretinere si actualizare a resurselor de zbor, pentru ca aeronava sa fie operabila in conditii optime.

Avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat in SUA, a fost achizitionat in anul 2012, ca avion second hand cu 5.500 de ore de zbor efectuate si este dotat cu echipamente medicale noi conform standardelor europene pentru a putea efectua misiuni umanitare de salvare a pacientilor in stare grava, in regim gratuit pentru intreaga populatie, pe timp de zi si noapte in conditii meteorologice complexe, alaturi de elicopterele SMURD.

Avionul este deservit de trei echipaje a cate doi piloti militari, ce au fost transferati din cadrul Ministerului Apararii Nationale in structura Inspectoratului General de Aviatie din Ministerul Afacerilor Interne in toamna anului 2012.

Importanta aeronavei SMURD

Aeronava SMURD este importanta ca un instrument complementar cu elicopterele SMURD avand in vedere ca, pentru distantele mari, avionul este mult mai eficient reducand timpul si costurile si permitand ca elicopterele sa ramana libere pentru interventiile de urgenta in zona lor de activitate.

Mai mult in cazul conditiilor meteo nefavorabile, avionul este un mijloc de transport mult mai sigur si permite executarea unor misiuni ce nu pot fi realizate cu elicopterele SMURD.

Avionul este botezat dupa numele doctorului Monica Cardos, aceasta fiind primul medic SMURD cazut la datorie in urma prabusirii elicopterului SMURD Mures din 2003, la Cojocna, in judetul Cluj. Numele doctorului este imprimat pe avion din respect si recunostinta pentru ea si pentru toti angajatii SMURD care au cazut la datorie.

Fundatia pentru SMURD incearca sa achizitioneze un al doilea avion de acelasi tip, astfel incat activitatea aero-medicala sa nu se intrerupa in viitor, in cazul in care unul dintre cele doua avioane se afla in revizie.

Aeronava a fost transferata in proprietatea Ministerului Afacerilor Interne, respectiv a Inspectoratului General de Aviatie si este inmatriculata militar cu numarul 112-1.

#avion SMURD, #achizitie aeronava, #avion interventii urgenta, #primul avion ambulanta , #Stiri Sanatate