Proiect pilot de asistenta telefonica pentru urgente pediatrice, la Cluj

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:59
2312 citiri
Proiect pilot de asistenta telefonica pentru urgente pediatrice, la Cluj

Primul serviciu telefonic de sfat medical pediatric de urgenta din Romania, care functioneaza la Cluj de aproximativ trei luni, a inregistrat pana in prezent peste o mie de apeluri, iar dintre acestea mai mult de jumatate au fost cazuri rezolvate telefonic, fara a mai fi nevoie ca parintii sa ajunga cu copiii la camera de garda a Spitalului de Urgenta.

Coordonatorii proiectului au prezentat, joi, primele rezultate ale proiectului 'Peditel' de la initiere in luna ianuarie a acestui an. In cele doua luni si jumatate au fost primite 1.100 de apeluri telefonice, dintre care peste 600 au fost cazuri solutionate telefonic.

"Sute de parinti nu au mai fost nevoiti sa bata drumul pana la spital. Parintii suna pentru febra, tuse, ajustari ale medicatiei, varsaturi, diaree, acestea sunt motivele principale. Toate feed-backurile de la parinti sunt foarte bune. Sincer sa fiu, nu ma asteptam sa nu fie reclamatii. Este un lucru care merge. Cand medicul de familie are 20 de consultatii pe zi si nu mai poate primi nici urgentele majore, atunci efectiv parintele ce putea sa faca, decat sa ia copilul sa fuga cu el la Urgente. Asa acum suna la 1791 24 de ore din 24, sapte zile din sapte", a declarat directorul medical al Spitalului de Urgenta pentru Copii Cluj, Calin Lazar.

Serviciul este deservit in prezent de 34 de medici care lucreaza in ture pentru asigurarea activitatii serviciului telefonic de sfaturi medicale de urgenta pediatrica.

"La inceput fireste medicii, colegii mei, au avut reticente pentru ca actul medical presupune un examen obiectiv, ori noi prin acest serviciu nu putem intra in contact direct cu bolnavul. Deci cu atat mai mult medicii au avut curaj si activitatea lor este foarte importanta", a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj, Cornel Aldea.

Serviciul 'Peditel' are o colaborare si cu Serviciul 112, acesta din urma fiind apelat de medici atunci cand este depistat un caz foarte grav de copil bolnav. Coordonatorii serviciului de asistenta telefonica pentru urgente pediatrice spera sa poata extinde aceasta colaborare cu serviciul 112 si in sensul directionarii apelurilor catre 1791, atunci cand se considera ca parintele unui copil bolnav poate fi ajutat de medicii de la 'Peditel'.

Proiectul are aprobare pentru un an de zile de la Ministerul Sanatatii, precum si o finantare in valoare de 42.000 de euro oferita de Fundatia Vodafone Romania. La finalul anului, coordonatorii proiectului vor incerca sa gaseasca alte finantari. Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean, institutie care administreaza Spitalul de Urgenta pentru Copii Cluj, a promis ca va acorda tot sprijinul acestui proiect.

Serviciul 'Peditel' 1791 poate fi apelat de oriunde din tara. Deocamdata majoritatea apelurilor au fost efectuate din Cluj, insa cateva zeci de telefoane au fost date si din alte judete.

#serviciu telefonic medical, #asistenta telefonica urgente pediatrice, #serviciul Peditel , #Stiri Sanatate