Raed Arafat sustine implementarea unei doctrine de interventie la nivel national pentru catostrofe

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 16:48
1569 citiri
Raed Arafat sustine implementarea unei doctrine de interventie la nivel national pentru catostrofe

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca se doreste implementarea unei doctrine de interventie la nivel national, pentru a se actiona unitar in caz de catastrofa.

"Noi, cu colegii de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta IGSU si prin legislatia pe care-o avem, avem un cadru al modului de interventie si a modului de a interactiona. Ce ne trebuie acum este ca fiecare persoana din sistem sa stie care-i doctrina de interventie, adica cum intervenim impreuna, sa nu difere, intre un judet si altul, sa nu difere, intre unii si altii, decat dupa specificul judetului, dar doctrina si principiile de interventie sa fie nationale. Astfel incat, daca am o catastrofa mai mare si aduc mai multi oameni, toti sa vorbim aceeasi limba", a aratat Arafat.

Acesta a spus ca doctrina de interventie la nivel national ar presupune acelasi principiu de triaj, intrucat acum sunt cel putin doua-trei modalitati de triaj, sa fie acelasi mod de organizare a postului medical avansat si sa se foloseasca aceeasi fisa de triaj.

"Deci trebuie sa avem o abordare nationala. Acest sistem ne va ajuta cu siguranta, nu numai in interiorul unui sistem, unui serviciu, deci pe linie orizontala, ci intre partea medicala, IGSU, Politia, Jandarmeria, partea brigazii antiteroriste de la SRI - sa vorbim acelasi cuvant, aceeasi limba. Dar pentru a ajunge la acest nivel, eu cred ca avem nevoie inca de un an, doi, trei, de cursuri continue, intense, la care sa fim siguri ca a participat o masa critica de oameni, ca sa poata sa fie acest lucru intr-adevar, realmente, asa cum il vedem. Ganditi-va ca numai la ISU, daca vorbim, avem peste 20.000 de oameni, operativi. Daca vorbim la Ambulanta, avem aproape de 8.000-9.000 personal operativ. Daca vorbim de Unitatile de Primiri Urgente, iarasi sunt cativa mii acolo. Daca luam si celelalte structuri", a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a sustinut ca aceasta armonizare trebuie sa inceapa de la nivel de comanda inalt, pana la persoana care comanda la locul interventiei.

Generalul Henri Julien, presedintele Societatii Franceze de Medicina de Catastrofa, a precizat la randul sau ca exista, pe plan european, un acord privind puncte foarte importante in caz de catastrofa si ca exista un efort pentru a se armoniza toate aceste aspecte.

"Daca Europa trimite interventii in alte parti ale lumii, sa fie aceleasi echipamente si un comandament european. De asemenea, aceeasi pregatire la nivel UE. Nu e totul acum la fel, dar exista un efort de armonizare a medicinii de catastrofa si acest proiect va contribui', a aratat Henri Julien.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#implementare doctrina interventie, #Raed Arafat ministrul sanatatii, #echipamente medicale , #Stiri Sanatate