Romania, cel mai mare "furnizor" de medici pentru Germania

Marti, 24 Iunie 2014, ora 11:15
2182 citiri
Romania, cel mai mare "furnizor" de medici pentru Germania

Romania ocupa primul loc in clasamentul tarilor din care provin cei mai multi doctori emigranti care lucreaza in Germania, respectiv 3.215 doctori, urmata de Grecia, 2.500 doctori, si Austria, cu 2.189 doctori, potrivit unui articol publicat marti de Bloomberg care citeaza datele pentru 2013 furnizate de Asociatia medicala din Germania.

Numarul de doctori straini care practica meseria in Germania a crescut cu 120% in ultimul deceniu, la peste 31.000. Acesti doctori tineri acopera o nevoie vitala pentru Germania, unde scaderea natalitatii a creat o lipsa de doctori. Aproximativ 44% dintre doctorii germani au varste de peste 50 de ani si sunt tot mai putini doctori tineri germani care doresc sa le ia locul, in conditiile in care pot castiga salarii mai mari in Elvetia sau pot beneficia de un program mai redus de lucru in Scandinavia.

Acest lucru creeaza o oportunitate pentru doctorii straini, atrasi de salariile mai mari si oportunitatile de cariera.

Franta si Marea Britanie, alte "centre" de medici straini

Situatia este similara pe intreg continentul european. In Franta, numarul doctorilor care si-au obtinut diploma in afara tarii a crescut cu 43% intre 2008 si 2013, pana la 17.835 de doctori, iar in Marea Britanie 37% din doctori si-au obtinut diploma peste hotare.

In cazul Germaniei, doctorii straini sunt predominanti, in special, in spitalele de la marginea marilor orase. 'Cu cat te indrepti mai mult spre periferie cu atat vei gasi mai multi doctori straini', a declarat Juergen Hoffart, presedintele Asociatiei medicilor din landul Renania-Palatinat. Potrivit acestuia, oficialii nu recruteaza in mod special doctori straini, insa acestia sunt atrasi de salariile mai mari si de conditiile mai bune de lucru decat in tara lor de origine. De exemplu, un doctor incepator din Serbia castiga 350 de euro pe luna, iar un doctor asistent din Germania castiga de 10 ori mai mult.

Juergen Hoffart precizeaza ca spitalele din mediul rural sunt de obicei cele in care doctorii germani nu vor sa lucreze. In plus, doctorii germani vor salarii mai mari si programe mai flexibile de lucru, ceea ce ii determina sa plece peste granita, in Elvetia sau mai departe. De exemplu, anul trecut aproximativ 3.000 de doctori germani au plecat in alte tari precum Elvetia, Austria si SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#medici romani, #doctori Germania, #doctori straini Germania , #Stiri Sanatate