Romania datoreaza 168 de milioane de euro catre statele europene pentru servicii medicale

Miercuri, 28 August 2013, ora 09:36
1678 citiri
Romania datoreaza 168 de milioane de euro catre statele europene pentru servicii medicale

Romania are datorii de peste 168 de milioane de euro catre statele UE, dar si Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, pentru serviciile medicale de care romanii au beneficiat in aceste tari pana la sfarsitul anului 2012, potrivit unui document al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Pentru tratamente in strainatate, romanii s-au indreptat in special catre tari precum Franta, Italia, Austria, Germania si Spania. Intre tarile mai putin preferate de romani pentru a-si ingriji sanatatea au fost Liechtenstein si Estonia. Unii asiguratii romani s-au tratat si in Cipru, Malta, Islanda si tarile scandinave.

In baza Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS), asiguratii pot beneficia de ingrijiri medicale de urgenta pe durata sederii temporare in alte tari membre UE, dar si in Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Ministerul Sanatatii din Austria anunta, intr-un raport, ca celelalte tari europene acumulasera o datorie de 226 de milioane de euro la casele de sanatate austrice. Tarile cu cele mai mari datorii erau Germania, cu 118 milioane de euro, Romania cu 12 milioane de euro, Italia cu 11,8 milioane de euro, Olanda cu 9,7 milioane de euro, si Marea Britanie cu 7,2 milioane de euro, potrivit raportului citat de publicatia Salzburger.

Totodata, parlamentarul austriac Rupert Doppler arata ca nici Austria nu si-a achitat datoriile pentru serviciile de sanatate de care cetatenii sai au beneficiat in alte state. "Totusi, daca citim ultima pagina a raportului de 122 de pagini, sesizam ca nici Austria nu se grabeste sa isi achite datoriile. Acestea sunt cifrate la 190 de milioane de euro, dintre care 144 de milioane de euro doar fata de Germania", a declarat Doppler pentru publicatia citata.

Potrivit CNAS, pentru creantele introduse incepand cu 1 mai 2010, data intrarii in vigoare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, termenul scadent este de 18 luni de la data introducerii creantei si respectiv de 36 de luni de la data introducerii creantei, daca respectiva creanta este contestata.

#datorii sanatate Romania, #tratamente romani strainatate, #cheltuieli medicale romani UE , #Stiri Sanatate