Sansa la viata pentru bolnavii de cancer: Reteaua de radioterapie primeste 200 mil. de euro

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 08:42
1849 citiri
Sansa la viata pentru bolnavii de cancer: Reteaua de radioterapie primeste 200 mil. de euro

Banca Mondiala a alocat 200 de milioane de euro pentru realizarea retelei de radioterapie din Romania, care prevede dotarea mai multor centre si spitale cu aparatura medicala necesara in tratamentul cancerului, a anuntat, joi, presedintele Comisiei de Oncologie de pe langa Ministerul Sanatatii.

In prezent, accesul pacientilor la radioterapie la nivel national este destul de mic, de 30 - 35 la suta, fata de 70 - 80 la suta cat este la nivel european.

"Resurse financiare ar trebui alocate pentru reteaua de radioterapie. Noi am facut un program de radioterapie la nivel de tara, el este impartit pe marile centre, pe diverse centre de niveluri diferite. Din cate stiu, Banca Mondiala a alocat suma de 200 de milioane de euro, care va ajuta la implementarea acestei retele. La aceasta ora, accesul la radioterapie la nivel de tara este destul de mic, de 30 - 35 la suta, fata de 70 - 80 la suta cat este la nivel european. Banii urmeaza sa intre in procesul de achizitionare a aparaturii pentru reteaua de radioterapie. Cred ca in doi-trei ani vom fi acoperiti la nivel national din punctul de vedere al radioterapiei", a spus Irimie, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, reteaua va cuprinde cele trei institute de oncologie din Romania, de la Cluj-Napoca, Iasi si Bucuresti, centrele universitare mari, precum Craiova, Targu Mures, Timisoara, dar si centre mai mici si spitale.

Alexandru Irimie, care este si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, participa, joi, la Adunarea Generala a Organizatiei Institutelor Europene de Cancer (OECI) si la aniversarea a 85 de ani de la infiintarea Institutului Oncologic "Ion Chiricuta" Cluj-Napoca, al carui director a fost timp de zece ani.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, declara, in mai, la Sibiu, ca programul national de radioterapie va intra in vigoare din toamna, afirmand ca "nu se poate trece" peste faptul ca bolnavii asteapta "cate trei-patru luni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retea radioterapie Romania, #aparatura medicala, #finantare banca mondiala , #Stiri Sanatate