Taxa clawback, din nou pe masa Guvernului - producatorii cer calcul diferentiat

Luni, 17 Martie 2014, ora 17:23
2408 citiri
Taxa clawback, din nou pe masa Guvernului - producatorii cer calcul diferentiat

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cere guvernului introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru evitarea disparitiei de pe piata a unor medicamente cu preturi accesibile, care sunt utilizate de 70% din pacientii romani.

"Continuarea aplicarii taxei clawback in forma actuala poate duce si la distrugerea capacitatilor de productie farmaceutica din Romania, care sunt exclusiv producatoare de medicamente generice", se afirma intr-un comunicat.

APMGR sustine ca a propus deja autoritatilor o solutie pentru calculul diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului 'p' din formula clawback, aceasta fiind agreata de CNAS si acceptata de Ministerul de Finante ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.

"Un calcul diferentiat pentru medicamentele cu pret accesibil, care sunt in majoritatea lor medicamente generice, ar afecta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate in prezent in Romania, care trateaza cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si antibioticele la preturi accesibilea", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit APMGR, incurajarea consumului de medicamente generice ramane singura solutie realista de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacientilor, in conditii de mentinere sub control a costurilor publice, asociatia solicitand autoritatilor sa considere, pe termen mediu, excluderea producatorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback.

De asemenea, APMGR continua sa afirme actualizarea periodica a listei de medicamente compensate, dar atrage atentia ca finantarea acesteia exclusiv prin taxa clawback este nerealista si ar putea crea probleme majore in ceea ce priveste accesul populatiei la tratamentele de baza si saluta initiativa autoritatilor de a infiinta noi organisme specializate care sa studieze eficienta terapeutica si economica a noilor tratamente.

Pe de alta parte, APMGR face un apel la retinere si responsabilitate in comunicarea publica referitoare la efectele miraculoase pe care actualizarea listei de medicamente compensate le-ar avea asupra pacientilor in suferinta.

#taxa clawback, #calcul diferentiat taxa clawback, #productia farmaceutica Romania , #Stiri Sanatate