"80 de mii de bugetari ar putea fi concediati in 2010"

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 12:32
2057 citiri
"80 de mii de bugetari ar putea fi concediati in 2010"

Evaluarile actuale arata ca circa 70-80 de mii de posturi din sistemul bugetar ar putea fi restructurate in 2010, insa rata somajului din Romania se va reduce anul viitor, pe fondul unei stabilizari a situatiei economice, a declarat luni, la un post de televiziune, ministrul Muncii, Mihai Seitan, citat de NewsIn. 

"Asa, dupa niste evaluari grosso modo, trebuie sa fie in jur de 70-80 de mii de posturi din sistemul public care vor fi restructurate", a afirmat Seitan.

"Este greu de presupus cat va fi, dar in orice caz reducerile acestea se vor face in mod gradual, oamenii urmand sa intre in circuitele de recalificare care sa le permita reangajarea, pe masura ce cresterea pe care o previzionam dupa trimestrul intai incepe sa se vada.

(...) Unele zone vor avea reduceri de personal, nu toate, unele vor avea chiar cresteri, pentru ca exista goluri de personal bugetar in anumite situatii", a completat el.

In 22 decembrie, la audierile din Comisiile reunitre de buget-finante din Parlament, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declara ca numarul disponibilizarilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 anul viitor.

"Conform proiectului de buget, sunt sub 100.000 de angajati", preciza Vladescu, mentionand ca unele reduceri de personal vor veni pe cale naturala, prin neangajarea de persoane pe posturile care se elibereaza.

Ministrul Muncii a mai declarat luni ca rata somajului din Romania, de 7,8% la finalul acestui an, ar urma sa scada pana la 7,3% la sfarsitul anului viitor.

"Observati ca nu este o scadere masiva, dar este o oarecare scadere, ceea ce arata ca o anumita crestere economica si o stabilitate se va intampla anul viitor", a mentionat el.

In privinta pensiilor, Seitan a dat asigurari ca sistemul public de pensii actual "este sigur" si va fi acoperit de bugetul pe 2010 transmis in Parlament.

"Nicio pensie nu o sa scada anul acesta, vor fi platite in termen si exista fondurile necesare, deci oamenii nu au de ce sa se sperie sub nicio forma", a spus el. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetar, #posturi , #restructurari, #seitan, #sistem , #stiri Sebastian Vladescu