Andrei Gheorghe despre Vladescu: E ciufut, capos si nu asculta

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 14:02
1247 citiri
Andrei Gheorghe despre Vladescu: E ciufut, capos si nu asculta

Andrei Gheorghe, fost consilier al ministrului de Finante Sebastian Vladescu, declara, vineri, in presa centrala, ca Vladescu este "ciufut, capos si nu asculta", precizand ca acesta "nu intelege deloc ce inseamna comunicare". 

Andrei Gheorghe, fost consilier al ministrului de Finante Sebastian Vladescu, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, ca Vladescu "nu intelege deloc ceea ce inseamna comunicare", precizand ca incetarea colaborarii a fost determinat de faptul ca au existat "asteptari diferite unul de la celalalt".

Pe de alta parte, el spune, intr-un interviu pentru Evenimentul zilei, ca Vladescu "e ciufut, nu vorbeste" si ca "toti specialistii cred intotdeauna ca lumea se reduce la dreptatea lor unica, prin urmare, toate celelalte sunt fandoseli".

In opinia sa, calitatile ministrului de imaginea caruia s-a ocupat sunt: "foarte inteligent, foarte ordonat, foarte seducator, se imbraca bine si e un tip interesant".

Defectele sunt ca e "foarte capos si nu vrea sa asculte", relateaza Mediafax.

Intrebat de Adevarul cum au fost zilele petrecute in functia de consilier pe probleme de comunicare al ministrului Sebastian Vladescu, Andrei Gheorghe spune ca a constatat ca "actiunile celor din sistem sunt non actiuni".

"Am constatat ca actiunile celor din sistem sunt non-actiuni.

Daca faci ceva, daca semnezi ceva, daca reusesti sa creezi ceva, iesi din rand.

Daca iesi din rand, esti vulnerabil. Si tuturor le e frica de pierderea locului de munca.

Am uitat sensul gestului '89: libertate", spune Gheorghe, care subliniaza ca in ministerul Finantelor exista si "foarte multi oameni inteligenti, extraordinar de bine pregatiti".

Pe de alta parte, el caracterizeaza "romanul din sistemul de stat" drept "fricos", "ineficient", "temator de nou", "cu un conservatorism gresit" si cu "o doctrina a mediocritatii invingatoare".

Totodata, Gheorghe spune ca functia de consilier al ministrului a fost o provocare.

"Pentru ca ai acces la marea putere, amusinezi puterile internationale.

Stai de vorba cu oamenii de la FMI, ii masori si te gandesti ce inseamna pentru ei puterea.

Te uiti la un inalt functionar care invarte zeci de miliarde, imbracat obscur, avand un ceas banal, marca Timex, in timp ce, inevitabil, partea romana ii domina prin haine", declara fostul consilier.

Pe de alta parte, despre reprezentantii Fondului Monetar International Gheorghe spune ca sunt niste oameni "teribil de simpli".

"Sunt ca niste grauri intre pauni. Vin graurii sa le spuna paunilor ce e bine de facut.

Si paunii, impopotonati, stau si se gandesc: «Bine, dar asta inseamna ca ne vin grauntele, da? Bine. Ma rog, cum spuneti voi».

Oamenii de la FMI vin cu logica, vin cu ratiune si dau comenzi unui sistem care e obisnuit sa reactioneze cu fandoseala si pasiune.

La noi, in ministere, sunt prea multe ceasuri scumpe! Se vorbeste despre ce trebuie facut in Romania.

Nu trebuie facut nimic altceva decat sa-i iei pe toti si sa te uiti ce au la incheietura", mai spune Gheorghe.

Intrebat ce nu a functionat in colaborarea cu ministrul Vladescu, Andrei Gheorghe declara:

"Amandoi ne-am evaluat gresit si am avut asteptari diferite unul de la celalalt. Din punctul meu de vedere, comunicarea are un rost foarte simplu, dar este un instrument complex.

Si are niste legi carora trebuie sa li te supui. Metaforic vorbind, nu poti sa iesi la televizor fara sa te machiezi, chiar daca esti Rhianna.

De la Nixon incoace s-a descoperit o lege: pudra.

Sebastian Vladescu nu intelege deloc ceea ce inseamna comunicare".

De asemenea, intrebat daca mai vorbeste cu Sebastian Vladescu, Gheorghe a spus: "Nu. A fost o decizie comuna".

Totodata, Gheorghe spune ca nu regreta faptul ca a acceptat postul la Finante.

"Cum sa regreti sa te duci intr-un loc atat de interesant, intr-un moment atat de interesant?

Imi propusesem o strategie pe termen lung, sa fac un departament «indemanatic», care sa se miste repede si bine.

Dar, cum am ajuns la minister, toti oamenii de acolo au inceput sa-mi vanda din intelepciunea lor", declaraa el, subliniind ca a fost "interesant" sa lucreze in sistem pentru ca "era un sentiment provocator".

"Experienta a fost incredibila. Ministerul de Finante este, cred eu, in momentul asta, cel mai important Minister din Romania.

Ministerul cu cea mai mare presiune. Ceea ce e chiar dezirabil: fara presiune zaci ca intr-o placenta, protejat si plutesti in apa.

Presiunea te face sa performezi mai bine, sa fii mai bun, mai competitiv", completeaza Gheorghe.

El mai spune ca nu a avut legatura cu numirea lui Dan Bittman consilier al ministrului privind imaginea Finantelor in randul populatiei si nu a dorit sa comenteze aceasta numire.

"Caut si inca n-am gasit nimic interesant.

In general, dureaza foarte mult pana sa gasesc ceva care chiar sa-mi placa.

Am abilitatea sa imi pastrez inca spriritul deschis si nu caut doar intr-o zona anume.

Orice e posibil, intotdeauna. Cine ar fi crezut ca o sa ma duc la capatul lumii sa ma joc de-a Jules Verne pentru «,Rataciti in Panama»? Sau ca o sa ma duc la Finante? Eu as fi crezut!", conchide Gheorghe.

Pe de alta parte, Gheorghe spune, pentru Evenimentul zilei ca, printre lucrurile pozitive pe care le-a facut cat a fost la Finante se numara infiintarea unei sali pentru presa si relansarea site-ului Finantelor, in 40 de zile, cu resurse proprii.

De asemenea, rugat sa faca o comparatie intre Romania si Panama, Gheorghe spune ca asemanarea intre cele doua state este "maneaua". 

#andrei, #gheorghe, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu