Arieratele statului: 1,6-1,7 miliarde de lei

Duminica, 02 Mai 2010, ora 22:55
1237 citiri
Arieratele statului: 1,6-1,7 miliarde de lei

Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la finele anului trecut, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care a precizat ca plata tuturor datoriilor pe care statul le-a acumulat anul trecut ar reduce consistent capacitatea investitionala, potrivit Mediafax.

Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by incheiat de Romania cu FMI.

"Acum suntem undeva inspre 1,6 - 1,7 miliarde de lei (cu nivelul arieratelor - n.r.). (...) Plata tuturor datoriilor de anul trecut ar reduce consistent capacitatea investitionala noua din acest an. Statul plateste datoriile. Am platit mult din datoriile de anul trecut", a spus Vladescu in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El a dat ca exemplu datoriile in valoare de 243 de milioane de euro pe care statul le-a platit firmei americane Bechtel.

Ministrul a tinut sa precizeze ca o parte semnificativa a datoriilor statului de anul trecut au fost acumulate de autoritatile locale, care s-au bazat pe o evolutie economica mai favorabila si au sperat ca vor fi platiti din bugetul pe anul 2010 pentru obligatiile neachitate.

"Anul trecut a existat un anumit optimism spre sfarsitul anului legat de evolutia economica.

Si atunci, la nivelul multor autoritati locale (...), a avut un fel de acord cu furnizorii, cu prestatorii de servicii, cu constructorii, de a duce lucrarile mai departe in ideea ca vor fi platiti din bugetul anului 2010. Bugetul anului 2010 s-a dovedit mai putin consistent decat speranta de la mijlocul anului trecut si asta a pus in imposibilitate plata foarte rapida a acestor datorii", a afirmat Vladescu.

De la inceputul acordul stand-by cu Romania, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX ca Guvernul va solicita FMI in discutiile privind a patra evaluare a acordului stand-by o noua derogare de la tinta datoriilor restante pe care statul trebuie sa le achite de la buget, care nu a fost indeplinita nici in primul trimestru din acest an. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#sebastian vladescu, #arierate, #datorii, #stat , #stiri Sebastian Vladescu