Boc da vina pe Vladescu pentru reducerea cu 25% a salariilor

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 17:17
1759 citiri
Boc da vina pe Vladescu pentru reducerea cu 25% a salariilor

Premierul Emil Boc a declarat luni ca daca fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu ar fi avut inca din ianuarie o viziune privind restrangerea cheltuielilor bugetare si ar fi comunicat-o in Guvern, nu ar mai fi avut loc reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, informeaza NewsIn.

"Mie imi pare rau ca dl. Vladescu se angajaza intr-o asemenea discutie, nu pot totusi sa nu-i raspund, daca domnia sa a provocat totusi o asemenea dezbatere.

In primul rand avea la dispozitie calea demisiei daca nu ar fi fost de acord cu vreo masura promovata de Guvern sau nepromovata de Guvern la solicitarea domniei sale, ori nu a fost cazul, dupa cum stiti", a spus premierul luni, solicitat sa comenteze afirmatiile facute de fostul ministru al Finantelor vizand capacitatea sa de a intelege problemele economice.

"In al doilea rand l-as intreba, daca era vorba de viziune si de capacitatea de intelegere a crizei si economiei, cum a fost posibil ca in ianuarie sa permita in buget plata celui de-al treisprezecelea salariu, a primelor de vacanta, a altor stimulente, iar dupa cateva luni sa vina cu reducerea cu 25% a salariilor.

Daca ar fi avut o asemenea viziune si mi-ar fi comunicat-o fiti convinsi ca nu aveam o reducere cu 25% a salariilor, pentru ca din timp am fi luat masurile de eliminare al celui de-al treisprezecelea salariu, a stimulentelor, a primelor de vacanta, astfel incat sa nu fi fost in situatia de a reduce salariile bugetarilor", a completat Emil Boc.

Primul-ministru a aratat ca i-a spus acest lucru ministrului Vladescu si in Guvern, iar daca ministrul ar fi avut o viziune privind restrangerea cheltuileilor bugetare inca de la inceputul anului, ar fi trebuit sa atraga atentia asupra faptului ca nu trebuie ca in buget sa fie cuprinse in continuare stimulente si prime de vacanta.

In plus, Boc a precizat ca Sebastian Vladescu nu a fost in stare nici sa vina cu o alternativa la impozitul minim, in cele opt luni de mandat.

"Domnul Vladescu a deschis aceasta discutie, eu nu as fi dorit sa faca obiectul dezbaterii acest subiect, dar sunt obligat sa o fac.

Pe de alta parte, de la inceputul mandatului i-am cerut sa regandeasca impozitul minim, iata ca a plecat dupa opt luni si nu a reusit sa vina in Guvern cu un proiect de regandire a impozitului minim, lucru pe care sunt convins ca il va face noul ministru", a subliniat Emil Boc.

Fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat, intr-un interviu pentru Pro TV, ca premierul Emil Boc are o "intelegere limitata" a economiei pe timp de criza si ca remanierea lui s-a produs in ciuda sustinerii de care se bucura din partea sefului statului.

"Din cate stiu eu, presedintele Traian Basescu m-a sustinut pentru a ramane in guvern. Ceea ce nu a functionat a fost relatia mea cu primul ministru.

In conditiile in care decizia politica a fost ca acest guvern sa nu isi depuna mandatul, in aceasta conditie, a fost luata decizia ca primul ministru sa lucreze cu un ministru de finante cu care sa aiba relatii mai bune", a declarat Vladescu, citat de Gandul.

In acelasi interviu, Vladescu a vorbit si despre divergentele cu premierul, subliniind ca limitele lui Boc in a intelege economia pe timp de criza ar fi generate de pregatirea sa.

"In mod evident, intre opiniile mele si cele ale primului ministru, incepand cu necesitatea ajustarii cheltuielilor, sfarsind cu largirea bazei de impozitare, au fost unele divergente. Va dau un exemplu, majorarea TVA. (...)

In ceea ce priveste capacitatea lui Emil Boc de a intelege complexitatea economiei romanesti, dificultatile ei intr-un an de criza, cred ca exista o limita care e generata de pregatirea domniei sale, de faptul ca a fost nevoit sa preia economia romaneasca intr-un moment de criza. Vorbesc despre o intelegere limitata intr-o perioada de criza", a spus fostul ministru de Finante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Noul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Alin Burcea, vrea sa transforme atragerea turistilor straini (n. red. incoming) in prioritate nationala Oficialul ANAT considera...
#boc, #cheltuieli, #economie, #impozit, #minm, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu