Boc: scaderea PIB este mai mare din cauza Curtii Constitutionale

Duminica, 01 August 2010, ora 20:56
1203 citiri
Boc: scaderea PIB este mai mare din cauza Curtii Constitutionale

Scaderea economica din Romania va fi mai mare in acest an fata de nivelul anticipat, din cauza deciziei CC, care a impus cresterea TVA, a inundatiilor si a contextului economic international, redresarea economica fiind anticipata pentru anul viitor, a declarat, duminica, premierul Emil Boc.

Intrebat de jurnalisti de ce crede ca scaderea economica va fi mai mare decat cea preconizata initial, premierul a indicat mai multe motive, referindu-se si la decizia Curtii Constitutionale de a respinge reducerea pensiilor, in urma careia Guvernul a trecut la majorarea TVA.

"Este posibil sa fie mai mare decat cea previzionata pentru cel putin doua cauze. In primul rand, faptul ca am fost obligati, datorita deciziei Curtii Constitutionale, sa umblam la TVA. In al doilea rand, datorita inundatiilor. Si, in al treilea rand, si al contextului economic si mondial in care inca ne aflam in momentul de fata (...)

Ce se contureaza in momentul de fata, atat din partea FMI si a CE, cat si din partea autoritatilor romane, este ca vom avea in 2011 o crestere economica. Cat? Vom vedea in urma anlizelor pe care le facem impreuna cu partenerii europeni si cu FMI, a spus Boc.

El a reiterat totodata ca reprezentantii institutiilor financiare nu au formulat solicitari de majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, in discutiile din aceste zile cu autoritatile romane.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, vineri, ca discutiile cu FMI nu vizeaza majorari de taxe si impozite, nici in acest an, nici in 2011, dar ca noile estimari indica o scadere economica de 1,7 - 1,9% in acest an.

Vladescu a reiterat ca tinta privind deficitul bugetar din 2010 va ramane nemodificata, la 6,8% din PIB. Estimarile oficiale, atat pentru evolutia economiei din acest an, cat si pentru anul viitor urmeaza sa fie prezentate public de catre Fondul Monetar International la finalul misiunii de evaluare a acordului incheiat cu autoritatile romane in primavara anului trecut.

La inceputul acestei saptamani, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca este mai optimist decat unii analisti in pivinta evolutiei economiei in 2011 si ca este posibila o revenire pe crestere a PIB.

Noile proiectii privind economia sunt mai optimiste decat cele avansate de alte surse. BERD si Erste Bank estimeaza o contractie a PIB de 3%, iar Capital Economics un recul de 2,5%.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca Romania va inregistra o crestere economica "buna" anul viitor, dupa doi ani de recesiune, avansul PIB urmand sa fie sustinut de exporturi si consum.

#boc, #pib, #curte constitutionala, #crestere tva , #stiri Sebastian Vladescu