CE va livra Romaniei urmatoarea transa din imprumut la inceputul lui martie

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 15:49
1081 citiri
CE va livra Romaniei urmatoarea transa din imprumut la inceputul lui martie

Comisia Europeana va livra urmatoarea transa, de 1 miliard euro, din pachetul de finantare externa negociat de Romania la inceputul lunii martie, a anuntat miercuri Ministerul Finantelor, dupa reuniunea de marti a Ecofin de la Bruxelles, la care a participat si Sebastian Vladescu, transmite NewsIn.

Banii de la CE vor fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar, stabilit la 5,9% din PIB pentru acest an.

"Ministrii de finante au aprobat Decizia revizuita privind acordarea imprumutului pentru Romania in vederea sprijinirii balantei de plati pe termen mediu, precum si Recomandarea Consiliului (...) de corectare a deficitului excesiv pentru Romania", se spune in comunicatul ministerului.

La reuniunea de marti a Ecofin, din care fac parte toti ministrii de finante din UE, a participat si ministrul roman de resort, Sebastian Vladescu.

"In ceea ce priveste asistenta financiara pe termen mediu, urmare adoptarii noii Decizii, Romania va primi urmatoarea transa din imprumut, in valoare de 1 miliard euro, la inceputul lunii martie", precizeaza comunicatul.

CE a dat Romaniei anul trecut prima transa de 1,5 miliarde euro, iar reprezentantii Comisiei anuntasera, dupa evaluarea de la finalul lunii ianuarie, ca transa a doua ar urma sa fie eliberata in luna martie.

De asemenea, conducerea Fondului Monetar International va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea urmatoarelor doua transe de imprumut, de 2,3 miliarde euro, din pachetul de asistenta pe doi ani.

La finalul misiunii derulate in Romania in perioada 20-27 ianuarie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca va propune board-ului executiv al FMI eliberarea urmatoarelor doua transe din imprumutul extern al Romaniei la mijlocul lui februarie.

#comisia, #europeana, #romania, #transa, #sebastian, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu