"Cei platiti doar pe drepturi de autor vor avea drept la pensie prin introducerea CAS"

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 17:34
2457 citiri
"Cei platiti doar pe drepturi de autor vor avea drept la pensie prin introducerea CAS"

Ministerul Muncii a precizat, intr-un comunicat remis vineri, ca propunerea de introducere a platii CAS pentru contractele de drepturi de autor si conventii civile are in vedere asigurarea dreptului la pensie pentru persoanele care obtin venituri exclusiv din aceste activitati, informeaza NewsIn.

"Propunerea are in vedere asigurarea dreptului de a primi pensie din sistemul public si pentru acele persoane care obtin venituri exclusiv din aceste activitati, astfel incat sa nu devina dependente de programele de asistenta sociala, la momentul retragerii din activitate", se spune in comunicat.

Ministerul precizeaza ca proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost dezbatut cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor pensionarilor si Consiliului Legislativ si ca, in urma discutiilor, au fost adoptate "o serie de imbunatatiri", "printre care si propunerea potrivit careia sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare, sa fie purtatoare de CAS".

Aplicarea masurii urmeaza sa fie decisa la momentul definitivarii proiectului de lege si aprobarii acestuia de catre Guvern, potrivit ministerului.

"Este de mentionat faptul ca aceasta prevedere nu este aplicabila persoanelor care, la data intrarii in vigoare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, au calitatea de pensionar", se mai arata in comunicat.

Ministrul muncii, Mihai Seitan, a declarat vineri ca proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan.

"Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.

Ulterior, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca introducerea platii contributiilor de asigurari sociale pentru contractele pe drepturi de autor si conventii civile este o masura normala si ca o sustine in principiu, in conditiile in care toti salariatii trebuie sa plateasca CAS.

"Faptul ca un venit de tip salarial obtinut din munca este supus impozitarii mi se pare normal. In principiu, sunt de acord", a spus Vladescu.

El a adaugat ca, in opinia sa, toti beneficiarii ar trebui sa plateasca contributii de asigurari si pensii. "Este vorba de intrarea in normalitate", a afirmat ministrul.

#ministerul, #muncii, #cas, #drepturi, #autor, #pensie , #stiri Sebastian Vladescu