Comisiile au avizat eliminarea impozitului minim si TVA de 5% la constructia de locuinte

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 00:55
2062 citiri
Comisiile au avizat eliminarea impozitului minim si TVA de 5% la constructia de locuinte

Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat, duminica dimineata, o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la constructia de locuinte si un impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3%.

Propunerile au apartinut PNL, care a cerut si reducerea penalitatii de intarziere la neplata obligatiilor fiscale, de la 0,1% pe zi la 0,03% pe zi . Aceasta cerere a fost insa respinsa de parlamentarii din comisii, care au adoptat totusi o propunere similara venita din partea unui deputat PSD, privind aplicarea unor penalitati de intarziere de 0,05% pe zi.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a amintit, la dezbaterile din comisii, ca guvernul a propus deja eliminarea impozitului minim.

El a apreciat ca unele amendamente nu ar fi trebuit aprobate, iar altele, respinse, ar fi sprijit mediul de afaceri, daca ar fi fost avizate. Alta masura aprobata se refera la eliminarea nedeductibilitatii TVA pentru automobile.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina a declarat ca eliminarea impozitului minim va avea un impact bugetar de un miliard de lei, cota redusa de TVA la constructia de locuinte - 960 de milioane de lei, iar nedeductibilitatea TVA pentru automobile de 500 milioane de lei.

Unul dintre amendamentele respinse viza o bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate pentru contribuabilii care achita la termen platile. Toate amendamentele propuse sau respinse vor fi supuse votului in plenul Parlamentului. 

#impozit minim, #tva, #constructii, #locuinte , #stiri Sebastian Vladescu