Cum arata taxa pe avere in Europa?

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 09:47
1840 citiri
Cum arata taxa pe avere in Europa?

Dezbaterile pe marginea bugetului au readus in prim-planul mediatic necesitatea modificarii sistemului fiscal, astfel incat sa se poata asigura un plus de venituri, desi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a precizat in repetate randuri ca in acest an nu se vor modifica taxele si impozitele.

Daca totusi se va modifica codul fiscal, ministrul Finantelor a acceptat faptul ca ar putea exista un impozit pe avere. Propunerea apartine social-democratului Vasile Bleotu, care nu are insa un proiect clar in acest sens.

Deputatul PSD propune sa fie impozitate suplimentar toate veniturile anuale care depasesc 100.000 de euro. Ca pas de impozitare, acesta propune 50.000 de euro, iar ca procent de impozitare, Vasile Bleontu nu exclude posibilitatea ca acesta sa depaseasca 50%.

Averile mari si foarte mari sunt impozitate suplimentar in mai multe state din Europa, printre care Franta, Elvetia, Liechtenstein sau Norvegia.
Atat procentele de impozitare, cat si valorile de la care acestea se aplica variaza de la stat la stat.

Astfel, in Franta, taxa de solidaritate aplicata pentru activele de peste 770.000 de euro variaza intre 0,55 % si 1,80 %. Procentul din urma se aplica pentru activele a caror valoare depaseste 16,02 milioane de euro. De la calcularea ei sunt excluse, printre altele, drepturile de autor, colectiile de arta si veniturile din pensiile private.

In Elvetia, taxa anuala pe avere este perceputa la nivelul fiecarui canton. Rezidentii platesc anual taxe pe avere in functie de totalitatea bunurilor pe care le detin in Elvetia. Cei care nu sunt rezidenti platesc o taxa pe avere anuala pe bunurile derivate de la intreprinderile si imobilele situate in Elvetia.

Indivizii a caror avere este sub un anumit prag sunt scutiti de la plata acestei texe. Taxa anuala pe avere se situeaza in jurul procentului de 1,5 % in majoritatea cazurilor.

In tarile nordice se inregistreaza unele dintre cele mai mari taxe pe venituri. In Danemarca este impozitat suplimentar orice venit anual mai mare 45.000 de euro, pentru care se aplica un impozit pe venit de 59%, in timp ce in Suedia taxa pe venit variaza intre 31%, pentru venituri anuale mai mici de 23.000, si 56%, pentru toate veniturile care trec de 374.000 coroane, echivalentul a 366.000 euro.

In Rusia, taxa pe avere se refera in special bunurilor imobile. Astfel, locuintele a caror valoare este mai mica de 12.000 de dolari sunt impozitate cu 0,1%, in vreme ce pentru orice locuinta mai valoroasa de 20.000 de dolari se plateste un impozit de pana la 2%.

Un sistem asemanator de impozitare a averilor este practicat si in Ungaria. Vecinii nostri sunt obligati sa plateasca o taxa de lux pentru orice locuinta mai valoroasa de 100 milioane forinti, echivalentul a 375.000 euro. Aceasta taxa se aplica suplimentar fata de impozitul pe cladiri datorat autoritatilor locale.

Pe de alta parte, in Uniunea Europeana exista si state in care taxa pe avere a fost eliminata. Un exemplu in acest sens este Grecia, stat in care nu mai exista o astfel de taxa inca de acum un an de zile.

In aceeasi categorie se incadreaza si Luxemburgul, unde rezidentii si nerezidentii nu mai sunt supusi unei astfel de taxe din ianuarie 2006.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avere, #buget, #europa, #fiscal, #sistem, #taxa , #stiri Sebastian Vladescu