Declaratiile DA se depun o data si se corecteaza daca veniturile scad sub 5 salarii

Miercuri, 25 August 2010, ora 13:20
1102 citiri
Declaratiile DA se depun o data si se corecteaza daca veniturile scad sub 5 salarii

Persoanele care obtin venituri din activitati independente, inclusiv drepturi de autor, au obligatia de a depune cate o declaratie o singura data la Casa de Pensii, Agentia pentru Somaj si Casa de Asigurari de Sanatate, urmand sa depuna alte declaratii daca veniturile scad sub 5 salarii medii brute, precizeaza Mediafax.

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, a facut aceste precizari in urma intrevederii premierului Emil Boc cu reprezentantii Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori (ANUC), la care au mai fost prezenti vicepremierul Marko Bela si ministrii Culturii si Finantelor, Kelemen Hunor si, respectiv, Sebastian Vladescu.

"Poblemele pe care le-am identificat in aceste zile au fost legate de faptul ca aceste persoane sunt plimbate de la un ghiseu la altul. Trebuie spus ca in toate institutiile, nu numai in Romania, declararea se face intr-un loc, iar plata se face intr-un alt loc, este principiul separarii operatiunilor. In mod normal, in momentul in care se depune, si declaratia se depune o singura data, la cele trei institutii, pentru a fi luata acea persoana in evidenta si introdusa in bazele de date care sunt gestionate la fiecare dintre cele trei institutii, si vor plati in luna urmatoare. Daca fac obiectul platii lunare, vor fi identificate mult mai usor pe baza codului numeric personal si vor avea numai obligatia de plata", a spus Parcalabu.

Ea a adaugat ca, dupa ce contribuabilii declara veniturile din activitati independente, ei nu vor fi obligati sa completeze alte declaratii decat daca veniturile lor scad sub plafonul celor cinci salarii medii brute pe economie.

"Sunt obligati sa faca corecturile necesare in momentul in care veniturile pe care le-au declarat initial in declaratia initial depusa suporta modificari. Nu vor face obiectul notificarii in situatia in care acele venituri nu scad sub plafonul dat de nivelul celor cinci salarii medii brute pe economie", a explicat Parcalabu.

#declaratii da venituri salarii depunere , #stiri Sebastian Vladescu