Dragoi, MFP: Strategia noastra de trezorerie este sa ramanem pe euro

Luni, 15 Martie 2010, ora 13:14
1136 citiri
Dragoi, MFP: Strategia noastra de trezorerie este sa ramanem pe euro

Ministerul Finantelor Publice are ca strategie de trezorerie finantarea de pe pietele externe in principal in moneda europeana, avand in vedere obiectivul Romaniei de aderare la euro in 2015, a declarat luni secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi, intrebat daca statul se va imprumuta si in dolari.

"Foarte multe tari din zona s-au imprumutat in dolari, dar aveau un plan de emisiuni si o prezenta pe pietele internationale mult mai mare decat Romania. Era important pentru noi, ca dupa doi ani de absenta de pe pietele internationale, sa iesim pe pietele europene. Ne uitam la targetul de a adera la euro in 2015 si incercam in strategia noastra de trezorerie sa ramanem pe euro", a spus, intr-o conferinta de presa, Dragoi, citat de Mediafax.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a aratat ca Romania este gata sa testeze pietele, si ar putea sa faca o noua emisiune, in functie de conditiile oferite.

El a precizat ca o parte din banii virati de FMI la buget au fost denominati in dolari, astfel ca Trezoreria are o finantare echilibrata.

Intrebat cum vor fi cheltuiti banii atrasi prin emisiunea de euroobligatiuni, Vladescu a spus ca se vor duce pe investitii, aratand ca Romania nu are probleme de finantare a cheltuielilor curente si a deficitului asumat.

Ministrul Finantelor a precizat ca in discutiile cu Fondul s-a stabilit crearea unui fond-tampon pentru prevenirea situatiilor conjuncturale nefavorabile de finantare a deficitului.

Pe de alta parte, Dragoi a aratat ca la emisiunea de eurobonduri, cele mai multe fonduri au fost plasate de investitori din Germania si Austria, cu peste 30% din total, care au fost urmate de Marea Britanie, aproximativ 23,7%.

Fondurile de investitii au cumparat 46,5% din emisiune, sistemul bancar - 18,7%, iar companiile de asigurari - 15%.

Romania a imprumutat, joia trecuta, un miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicandu-se la 4,9 miliarde euro. Bondurile romanesti au o valoare nominala unitara de 1.000 de euro si au fost vandute cu un discount de 0,75 puncte.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#dragoi, #trezorerie, #euro , #stiri Sebastian Vladescu