Finantele au luat 1,33 miliarde lei prin titluri la sase luni

Luni, 08 Martie 2010, ora 16:26
882 citiri
Finantele au luat 1,33 miliarde lei prin titluri la sase luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la sase luni, de 1,33 miliarde lei (325 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 6,73% pe an, in scadere fata de licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale, preluate de NewsIn.

Un randament atat de mic nu a mai fost platit de MFP din 8 august 2007, cand Finantele au platit un randament de 6,71% pe an la o emisiune de titluri de stat pe 6 luni.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era mai mica, de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 6,80% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 4,09 miliarde lei (999 milioane euro).

La sedinta similara din 15 februarie, Finantele au luat din piata 600 milioane lei (145,7 milioane euro), pentru care platesc un randament mediu de 7,33% pe an.

In martie, MFP si-a propus sa atraga 4 miliarde lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, dupa ce in primele doua luni a luat din piata 8,61 miliade lei.

La inceputul anului, ministerul anuntase ca vrea sa atraga de pe piata locala 10-12 miliarde lei.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Randamentul acordat de MFP la titlurile de stat emise a inceput sa scada treptat de la inceputul anului, de la nivelul de 10% pe an in ultimele doua luni din 2009.

Scaderea a fost sprijinita si de masurile bancii centrale de diminuare a ratei dobanzii de politica monetara, aflata in prezent la 7% pe an.

De asemenea, MFP a reconfirmat ca, pana la finalul primului trimestru, vrea sa emita eurobonduri de 1 miliard euro pe piata externa, in conditiile in care in aceasta saptamana vor avea loc tururi de prezentare ale emisiunii in trei centre mari de afaceri din Europa, potrivit datelor prezentate de ministrul finantelor Sebastian Vladescu.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB). 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#finante, # lei, # titluri , #stiri Sebastian Vladescu