Firmele vor plati majorari de intarziere de 0,05% pe zi la obligatiile fiscale

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 15:38
658 citiri
Firmele vor plati majorari de intarziere de 0,05% pe zi la obligatiile fiscale

Guvernul a decis ca agentii economici sa plateasca majorari de intarziere de 0,05% pe zi in cazul obligatiilor fiscale neachitate, precum si penalitati pentru intarzierile mai mari de 60 de zile in cuantum de 15% din valoarea principalului, a spus miercuri ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, citat de NewsIn.

"In linii mari e vorba de simplificarea vietii agentilor economici si de reducerea penalitatilor si majorarilor de intarziere pe care acestia le platesc", a explicat Vladescu, care a adaugat ca Guvernul a aprobat miercuri proiectul de modificare a codului de procedura fiscala.

Astfel, vor fi desfiintate comisia privind codul fiscal si cea privind codul de procedura fiscala, de la nivelul Ministerului de Finante, in locul lor urmand sa existe doar una, astfel incat "sa nu mai existe riscul ca din Ministerul de Finante sa avem solutii fiscale diferite".

Totodata, a fost majorat plafonul creantelor fiscale contestate pana la care agentii economici se pot adresa la nivel local, in loc de Comisia centrala, de la 1 milion lei la 5 milioane lei.

Agentii fiscali vor putea calcula indirect veniturile contribuabililor, in cazul in care acestia nu le pun la dispozitie documente sau au date ca acestea nu reflecta situatia fiscala reala.

Guvernul a aprobat reducerea nivelului majorarilor de la 0,1% la 0,05% pe zi.

"Majorarea va fi echivalenta cu o dobanda, deoarece este o modalitate prin care contribuabilii se pot finanta.

Dobanda va fi ceva mai mare decat la nivelul pietei, dar va fi corelata cu nivelul din domenniul bancar", a mai spus Vladescu.

Ministrul a adaugat ca in primele 30 de zile contribuabilii nu vor plati penalitati, dupa 30 de zile acestia vor plati 5% din valoarea principalului, iar dupa 60 zile vor plati 15% din valoarea principalului.

"Pentru unii este o crestere, pentru altii nu. Depinde de numarul de zile de intarziere. N-am facut un calcul la acest nivel de precizie", a raspus Vladescu, intrebat fiind daca este adevarat ca in cazul intarzierilor mai mari de 90 de zile sumele achitate de contribuabili sunt mai mari decat cele calculate conform criteriilor anterioare.

De asemenea, a fost eliminata posibilitatea cesionarii creantelor fiscale de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Aceasta modificare a fost discutata si constituie si o propunere a misiunii de asistenta tehnica a Fondului Monetar International (FMI) acordata ANAF in cursul lui 2009. 

#agenti, #economici, #fiscale, #majorarii, #obligatii , #stiri Sebastian Vladescu