Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fonduri pentru C.F.R de la BERD

Fonduri pentru C.F.R de la BERD
Pe data de 19 decembrie 2005, ora 10.00, a avut loc la sediul Guvernului Romaniei semnarea simultana a Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in valoare in valoare de 22,5 mil. Euro, si a Acordului de proiect dintre BERD si Societatea comerciala A"Electrificare C.F.R.A" S.A. aferente Proiectului de modernizare a retelei energetice feroviare.
Din partea Romaniei, Acordul de imprumut a fost semnat de catre dl. Sebastian Vladescu, Ministrul Finantelor Publice, iar Acordul de proiect de catre dl. Ion Gavrila, Director al Societatii comerciale A"Electrificare C.F.R.A" S.A.

Din partea BERD, Acordurile de imprumut si de proiect a fost semnat de catre dna. Hildegard Gacek, Director pentru Romania. La acest eveniment, din partea Romaniei au mai asistat inalti oficiali si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Companiei Nationale de Cai Ferate A"CFRA" SA, Societatii comerciale A"Electrificare C.F.R.A", precum si ai BERD.

Imprumutul acordat de BERD pentru finantarea acestui Proiect este in valoare de 22,5 milioane EUR si va fi rambursat de la bugetul de stat, prin bugetul MTCT, intr-o perioada de 12 ani din care 4 ani este perioada de gratie.

Pentru acest imprumut a fost aleasa optiunea de rata variabila pentru dobanda (EURIBOR 6 luni + 1% marja) mentinandu-se totodata si posibilitatea, ca Imprumutatul sa poata opta pentru varianta de dobanda cu rata fixa.

Comisioanele aplicabile acestui imprumut sunt standard BERD si au in vedere urmatoarele: comision initial 1% din valoarea imprumutului, comision de angajament 0,5% pe an la suma netrasa, comision de anulare sau de rambursare anticipata de 0.125% si comision de intarziere a platii 2% peste rata dobanzii.

Proiectul de modernizare a retelei energetice feroviare are urmatoarele obiective esentiale: achizitionarea si instalarea echipamentelor de electrificare, pentru patru centre de electrificare (substatii de tractiune, posturi de sectionare si subsectionare, echipamente de telemecanizare, posturi dispecer energetic feroviar), achizitionarea a opt vehicule de intretinere a linei de contact si pentru interventii;
servicii de consultanta pentru supervizarea instalarii echipamentelor.

Proiectul va fi finantat de BERD cu 22,5 mil. Euro, care va acoperi 100% din costurile eligibile ale proiectului si de Guvernul Romaniei, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cu suma de 4,2 mil. Euro

Proiectul va fi implementat de catre Societatea comerciala A"Electrificare C.F.R.A" S.A., care va fi desemnata ca agentie de executie in ceea ce priveste tragerile, achizitiile, raportarile si realizarea obiectivelor Proiectului.

AMOS News - Agentie Independenta de Presa

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 719 ori