Ford va folosi creditul BEI pentru vehicule comerciale si masini mici cu motor ecologic

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 11:48
1626 citiri
Ford va folosi creditul BEI pentru vehicule comerciale si masini mici cu motor ecologic

Grupul Ford intentioneaza sa utilizeze imprumutul contractat de la Banca Europeana de Investitii (BEI) cu garantia statului roman la dezvoltarea productiei de vehicule comerciale, dar si la fabricarea unei masini mici cu motor inovativ si ecologic, a afirmat vicepresedintele Ford, Wolfgang Schneider.

"Deja am inceput productia de vehicule comerciale si vrem si realizam si o masina mica cu motor inovativ si ecologic", a spus Schneider, la ceremonia de semnare a documentelor aferente garantarii creditului, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca garantia statului roman permite grupului Ford sa isi asigure lichiditate intr-o perioada de criza economica si a apreciat ca fara acest sprijin imprumutul nu putea fi contractat.

"Ne asumam o provocare foarte mare, de a transforma uzina din Craiova intr-o companie importanta pentru grupul Ford", a adaugat Schneider.

Banca Europeana de Investitii va acorda companiei Ford Romania un imprumut in suma de 400 milioane de euro destinat confinantarii unui proiect de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon si productiei ulterioare la uzina din Craiova.

Guvernul a decis sa acorde Ford garantii de 320 de milioane de euro, care acopera 80% din acest credit, iar garantia a fost autorizata, in luna noiembrie, de catre Comisia Europeana.

Comisionul de risc stabilit este de 2% din suma pe an, pe intreaga perioada de acordare a garantiei.

Acordul de garantie dintre Romania si banca finantatoare a fost semnat, joi, la sediul Guvernului, de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Matthias Kollatz-Ahnen.

Conventia de garantare a fost semnata de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi si vicepresedintele pentru relatii guvernamentale, juridice si de mediu al Ford, Wolfgang Scheider.

La semnarea documentelor a asistat si premierul Emil Boc.

"Speram ca prin garantarea creditului sa dam un nou impuls fabricii Ford de la Craiova si investitiilor companiei in Romania. Felicit Ministerul Finantelor pentru ca inteles sa utilizeze si alte instrumente, precum garantarea creditului, pentru iesirea mai repede din criza", a spus Boc, aratand din nou ca Guvernul va utiliza in continuare sistemul garantiilor de stat si pentru alte proiecte din diferite domenii, inclusiv pentru programul "Prima Casa".

Vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen, a afirmat la randul sau ca imprumutul acordat Ford va stimula economia romaneasca si a aratat ca procedurile de contractare au fost ingreunate de criza economica.

"Am petrecut foarte mult timp cu negocierile, personal mi-ar fi placut sa ne fi miscat mai repede, dar dificultatile economice fara precedent au intarziat procedurile", a spus oficialul bancii finantatoare.

 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#productie, # vehicule, # comerciale, # ford, # bei, # finantare , #stiri Sebastian Vladescu