Guvernul apeleaza la parteneriat public-privat pentru noua centrala nucleara si unitatile 3 si 4 CNE

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 17:43
1738 citiri
Guvernul apeleaza la parteneriat public-privat pentru noua centrala nucleara si unitatile 3 si 4 CNE

Guvernul va aplica procedura partaneriatului public-privat atat la constructia celei de-a doua centrale nucleare si unitatile III si IV de la Cernavoda, cat si la amenajarea unei noi hidrocentrale pe Dunare, pentru a asigura fondurile aferente proiectelor, a anuntat, vineri, ministrul Economiei.

Adriean Videanu a aratat astfel ca, prin utilizarea parteneriatului public-privat la finantarea investitiilor, va scadea cota de piata a celor doua companii nationale in sectorul energiei, precizeaza Mediafax.

"Cotele de piata detinute de cele doua companii sunt relative egale si prin parteneriatele publice-private pe care Guvernul le va initia, fie ca vorbim de a doua centrala nucleara, fie ca vorbim de unitatile 3 si 4 care in momentul de fata sunt in proces de executie, fie ca vorbim de a doua hidrocentrala pe Dunare, fie ca vorbim de Tarnita (hidrocentrala de 1.000 MW instalati care va fi construita de Hidroelectrica la Tarnita-Lapustesti), care este in licitatie in momentul de fata, toate aceste investitii noi se vor face in parteneriat public-privat, astfel incat cota de piata a celor doua companii sa scada si sa apara, alaturi de competitia intre cele doua companii, si competitia producatorilor privati", a spus Videanu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.



"Totodata, externalizam potentialele joint-venture-uri pe care le avem astazi cu CEZ, Enel, Electrabel la Galati, Braila si Doicesti, astfel incat ele vor fi entitati care vor produce energie intr-un parteneriat public-privat", a adaugat Videanu.


Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, in urma cu o saptamana, ca bugetul pe 2010 nu cuprinde bani pentru finantarea proiectelor Nuclearelectrica si ca o solutie pentru finantarea lucrarilor la urmatoarele reactoare este un parteneriat public-privat.


El a precizat ulterior ca nu s-a discutat inca sub ce forma va fi finantata Nuclearelectrica, dar ca optiunea personala o reprezinta un parteneriat.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#buget, #centrala, #energie, #guvern, #nucleara, #parteneriat, #privat, #public , #stiri Sebastian Vladescu