Guvernul pregateste prima rectificare bugetara din 2010

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 13:27
2007 citiri
Guvernul pregateste prima rectificare bugetara din 2010

Guvernul pregateste realizarea unei rectificari bugetare pentru luna aprilie, cand este asteptata la Bucuresti delegatia Fondului Monetar International, care analizeaza incadrarea Romaniei in tintele convenite, au declarat miercuri pentru NewsIn surse guvernamentale.

"Ministerul Finantelor analizeaza in acest moment incadrarea Romaniei in tintele convenite cu organismele internationale, iar in functie de nivelul veniturilor incasate in primele doua luni vom decide, la sfarsitul lunii (martie, n.r.), daca vom face o rectificare bugetara in luna aprilie.

Trebuie sa reducem din cheltuieli pentru a ne incadra in veniturile prognozate pentru primul trimestru din 2010 si este posibil ca bugetele sanatatii si educatiei sa primeasca mai multi bani pentru plata salariilor", au precizat reprezentantii guvernului.

Acestia au explicat ca, "deocamdata nu se stie de la ce ministere vor fi reduse cheltuielile pentru incadrarea in tintele convenite cu FMI, o decizie in acest sens urmand sa fie luata cel mai probabil in luna aprilie in Guvern".

"Putem face o rectificarea bugetara in luna aprilie intrucat nu a intrat in vigoare Legea responsabilitatii fiscale ce interzice executivului sa intervina in bugetele institutiilor in prima parte a anului", au mai spus sursele citate.

Autoritatile ar putea modifica bugetele institutiilor in aprilie intrucat legea responsabilitatii fiscale nu este in vigoare, in conditiile in care documentul aflat in dezbaterea Parlamentului prevede ca rectificarea bugetara sa fie facuta la minimum 6 luni de la intrarea in vigoare a legii bugetului.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, declara pe 15 martie ca se asteapta ca veniturile incasate la bugetul general consolidat sa ajunga la nivelul estimat incepand cu luna martie, dupa ce in primele doua luni ale acestui an au fost sub asteptari.

Vladescu afirma la inceputul lunii februarie ca veniturile bugetare realizate in ianuarie au reprezentat 98,5% din suma programata, iar reprezentantii Finantelor au precizat miercuri pentru NewsIn ca nici in luna februarie veniturile nu au atins estimarile initiale.

#guvern, #rectificare, #buget, #minister, #boc , #stiri Sebastian Vladescu