Guvernul va adopta forma finala a Legii pensiilor pe 3 februarie

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 23:04
2048 citiri
Guvernul va adopta forma finala a Legii pensiilor pe 3 februarie

Primul-ministru Emil Boc a anuntat ca termenul-limita pentru adoptarea de catre Executiv a formei finale a Legii de reforma a sistemului de pensii este de 3 februarie, astfel incat proiectul sa fie adoptat de catre Parlament in cursul sesiunii urmatoare.

Boc a declarat ca, pentru respectarea graficului convenit cu institutiile financiare internationale, Romania are doua prioritati din punct de vedere legislativ.

"Este vorba de adoptarea pana la sfarsitul lunii martie a Legii responsabilitatii fiscale si adoptarea in sesiunea urmatoare a Legii de reforma a sistemului de pensii. Am decis in ultima sedinta de Guvern ca in 3 februarie Executivul sa adopte forma finala a legii, astfel incat Parlamentul sa aiba spre dezbatere legea", a declarat, duminica, Emil Boc.

El a adaugat ca, in cadrul discutiei de sambata cu reprezentantii FMI, a fost constatat faptul ca Romania a respectat termenii acordului de imprumut.

"A fost apreciat faptul ca Romania, in conditiile unui an 2009 extrem de greu din punct de vedere economic si politic, a respectat angajamentul international cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Acesta este un semn de credibilitate a tarii care ne va ajuta in relatiile economice internationale", a spus Boc.

Premierul a spus ca autoritatile romane negociaza cu FMI o eventuala crestere a plafonului garantiilor guvernamentale care pot fi acordate pentru atragerea fondurilor europene.

"Fata de ce avem in acord, am solicitat o analiza cu privire la extinderea volumului garantiilor internationale, adica majorarea plafonului de garantii ca sa putem absorbi mai multi bani europeni, sa putem ajuta colectivitatile locale pentru partea de cofinantare si sa extindem sistemul de garantii si in alte domenii, gen programul Prima Casa, dar si pentru sprijinirea firmelor private care au programe europene", a declarat Emil Boc.

Luni si marti, reprezentantii FMI urmeaza sa aiba discutii punctuale cu fiecare minister, fiind programata si o noua intalnire a lui Jeffrey Franks cu Emil Boc in cursul saptamanii viitoare. Primul-ministru Emil Boc si ministrul de Finante Sebastian Vladescu au discutat sambata cu reprezentanti ai FMI, ai CE si ai BM, unul dintre subiecte reprezentandu-l extinderea plafonului si mecanismului garantiilor guvernamentale in vederea intaririi capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

"Primul-ministru Emil Boc si reprezentantii delegatiilor au discutat si alte aspecte legate de nevoia extinderii plafonului si mecanismului garantiilor guvernamentale in vederea intaririi capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si a cofinantarii proiectelor, in special cele ale administratiilor locale si ale altor structuri care gestioneaza fonduri europene", se arata in comunicatul de presa al Guvernului, remis ulterior intalnirii primului-ministru Emil Boc si ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, cu reprezentanti ai Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

De asemenea, in cadrul intalnirii au fost subliniate si progresele "facute pe linia principalelor angajamente din 2009 si au fost discutate o parte din prioritatile legislative ale acordului cu organismele internationale, cu accent pe Legea responsabilitatii fiscale si Legea reformei sistemului de pensii".

"Discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor continua si in perioada urmatoare, inclusiv la nivelul ministerelor de resort", se mai spune in comunicatul citat.

La intalnirea de simbata au participat premierul Boc, ministrul de Finante Sebastian Vladescu, secretarii de stat in Ministerul de Finante Bogdan Dragoi si Gheorghe Gherghina si Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului.

Fondul Monetar Internationale a fost reprezentat de seful misiunii Jeffrey Franks si Tonny Lybek, reprezentant regional pentru Romania si Bulgaria, dar si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Din partea Bancii Mondiale au fost prezenti Swati Gosh, Francois Rantrua si Stefan Nanu, iar Comisia Europeana a fost reprezentata de Matthias Mors, director ECFIN, si Fabienne Ilzkovitz. Situatia absorbtie fondurilor europene a fost pusa in discutie si de presedintele Traian Basescu, intr-o discutie avuta joi cu vicepresedintele Bancii Europene de Investitii.

"Aici avem o problema uriasa, probabil ati vazut deja bugetul pe anul acesta", i-a spus Basescu reprezentantului BEI, care a precizat ca nu a vazut proiectul de buget pe 2010 in forma sa finala. "Este inca pe biroul meu, la promulgare, dar inca ma uit la cifre.

Nu sunt foarte satisfacut uitandu-ma la cifre, sincer vorbind. Exact in ce priveste capacitatea noastra de a absorbi fondurile europene, mai ales in sectorul transporturilor, exista o lipsa de fonduri pentru a indeplini obligatia de a cumpara pamant, de a ne indeplini obligatia privind contributia nationala. Aici trebuie sa gasim o solutie chiar cu FMI", a spus seful statului roman. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern, #boc, #legea pensiilor , #stiri Sebastian Vladescu