Impozitul pe imobilizari - o taxa pe saracie pentru fimele fara profit

Vineri, 07 Octombrie 2005, ora 02:10
826 citiri

Impozitul pe imobilizarile corporale este ca o "taxa pe saracie" daca va fi aplicat societatilor de stat cu pierderi mari, a afirmat, joi, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, raspunzand unei intrebari privind situatia Termoelectrica in eventualitatea introducerii acestui impozit.

La randul sau, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor economice, Gheorghe Pogea, a aratat ca aceasta prevedere de modificare a Codului fiscal s-ar putea sa nu fie aplicata in situatiile in care firmele au pierderi mari in fiecare an. "Taxa este in discutie si s-ar putea ca atunci cand exista un argument solid, sa nu se ia in considerare", a raspuns Pogea la intrebarea care viza situatia unor companii de stat cu active insemnate si perderi importante.

Pe de alta parte, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat recent ca impozitul pe imobilizari corporale va fi aplicat doar in anumite cazuri, fiind gandit pentru taxarea firmelor care nu raporteaza profit pe perioade indelungate si pentru valorificarea activelor, mai ales ale fostelor societati de stat. Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, firmele vor plati de anul viitor un nou tip de impozit, reprezentand 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale, cum ar fi terenurile si constructiile. Oamenii de afaceri s-au declarat total impotriva unei astfel de taxe, considerand-o o supraimpozitare care va afecta activitatea atat a companiilor private, cat si a celor de stat.

Ciprian Mailat

Curentul