Patronatele: Plafon pentru "Prima Casa" de un miliard euro si constructia de locuinte sociale

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 14:46
1562 citiri
Patronatele: Plafon pentru "Prima Casa" de un miliard euro si constructia de locuinte sociale

Patronatele solicita Guvernului un plafon de garantare pentru "Prima Casa" de un miliard euro si propun constructia de locuinte sociale printr-un program guvernamental care sa includa TVA zero si incheierea de parteneriate public-private. 

Recomandarile au fost prezentate intr-o scrisoare deschisa transmisa premierului Emil Boc de catre Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) si CONPIROM, relateaza Mediafax.

Premierul a anuntat recent ca limita garantiilor prin "Prima Casa" va fi mentinuta la 60.000 euro pentru locuinte deja finalizate, dar va fi majorata la 70.000-75.000 euro pentru case care urmeaza sa fie construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonul total al garantiilor.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca programul va avea alocat in acest an un plafon total de garantare de 700 milioane de euro.

Anul trecut, plafonul a fost de un miliard de euro.

ARACO si CONPIROM cer Guvernului sa analizeze posibilitatea majorarii plafonului de garantare de la suma avansata de 700 milioane euro la un miliard de euro si vor sa fie consultate, inainte de aprobarea proiectului in sedinta de Guvern.

Patronatele sustin constructia de la zero a locuintelor prin programul "Prima Casa", care ar implica 200.000 de angajati, din constructii si sectoarelor anexe, precum proiectare, producatorii de balast, BCA, vopseluri si usi.

"Dimpotriva, in cazul in care «Prima Casa» permite din nou achizitionarea de locuinte deja construite, programul ii salveaza pe developerii si pe intermediarii din domeniul imobiliar, multi din afara tarii si care isi repatriaza profitul fara niciun avantaj pentru Romania, in timp ce aproximativ 80.000 de muncitori din constructii si domeniile conexe ar putea ajunge someri", sustin ARACO si CONPIROM.

Totodata, organizatiile patronale propun stabilirea unor "conditii predefinite de eficienta energetica a cladirilor" si crearea unor proceduri de lucru cu bancile si Fondul de garantare "mai rapide si mai eficiente, astfel incat startarea proiectelor sa aiba loc in cursul semestrului I".

Suplimentar, constructia de locuinte sociale trebuie sa fie sustinuta printr-un alt proiect guvernamental, cu implicarea Ministerului Dezvoltarii si Turismului, conform sursei citate.

Programul ar trebui sa includa "dezvoltarea unui cadru legislativ specific", care sa permita promovarea unor proiecte imobiliare noi, cu implicarea autoritatilor locale, in sistem parteneriat public-privat, TVA zero si un fond de investitii pentru locuinte sociale prin vanzarea locuintelor ANL la pretul pietei, cu eventuale facilitati referitoare la termenele de plata, arata ARACO si CONPIROM.

ARACO a fost infiintata in anul 1990 si are peste 1.300 de firme din domeniul constructiilor si patronate afiliate sau asociate.

CONPIROM reuneste 14 federatii patronale, reprezentative la nivel national. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#patronate, # plafon, # prima, # casa, # locuinte, # sociale , #stiri Sebastian Vladescu