Producatorii de palinca nu vor sa se inregistreze si sa plateasca taxe

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 03:57
1023 citiri

Codul fiscal ii obliga pe producatorii de tuica si palinca sa se inregistreze si sa plateasca accize in functie de cantitatea produsa, dar reprezentantii asociatiilor nu sunt de acord cu prevederile legale si spera ca vor reusi sa obtina unele facilitati in urma negocierilor cu autoritatile.

"Taranii o sa produca tuica pe ascuns, ca inainte de revolutie, pentru ca oricum nu-si permit sa se inregistreze si sa plateasca toate taxele catre stat", a declarat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Tara Oasului, Gheorghe Ciocan.

"L-am intrebat pe Sebastian Vladescu ce lege din lume permite unui inspector sa intre in casa unei babe, sa verifice cata palinca produce si sa-i ia banii. Exista si varianta ca baba sa nu comercializeze bautura ci sa o bea singura sau sa se spele cu ea pe cap", declara vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca Tara Oasului, Cornel Muresan.

Conform Codului Fiscal, tuica si rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 50 de litri de produs pe an pentru fiecare gospodarie individuala, cu concentratia alcoolica de 100% in volum, se accizeaza prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic de 750 de euro/hectolitru.

Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an se aplica accize specifice reduse. Beneficiaza de accize reduse, de 475 euro/hectolitru distileriile mici care sunt independente juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta de produs a altei distilerii.

"Niciun proprietar de distilarie sau palincarie nu doreste sa se inregistreze ca antrepozit fiscal, pentru ca nu este normal, deoarece ei nu produc nimic, ci doar presteaza servicii", a precizat Muresan.

Acesta a mai subliniat o alta nemultumire referitoare la noile prevederi fiscale, accea ca "nu se poate pune semnul egalitatii intre tuica din fructe si cea din cereale".

"Pentru ca palinca traditionala sa nu dispara odata cu integrare, vom solicita Ministerului Agriculturii ca bauturile traditioanale sa beneficieze de anumite scutiri de taxe", a spus Muresan.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)