Romania ar putea obtine derogare pentru taxarea inversa in sectorul alimentar doar la cateva produse

Joi, 22 Iulie 2010, ora 17:08
1365 citiri
Romania ar putea obtine derogare pentru taxarea inversa in sectorul alimentar doar la cateva produse

Tara noastra ar putea obtine aprobare pentru aplicarea taxarii inverse in sectorul alimentar doar la anumite produse, precum cereale si legume-fructe, dar raspunsul ar putea dura chiar si mai mult de un an, au declarat, pentru NewsIn, surse din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Astfel, taxa pe valoare adaugata (TVA) va fi achitata la finalul lantului de productie, respectiv la achizitionarea produsului.

"Nu am primit inca un raspuns oficial. Probabil, vom obtine derogare pentru anumite produse, precum cereale si legume-fructe, dar problema este ca raspunsul poate veni foarte tarziu.

Procedura poate sa dureze si mai mult de un an, iar Romania are nevoie acum de aplicarea acestor masuri", au spus sursele.

In acest moment sunt doua cereri formulate de catre autoritatile din Romania si care asteapta avizul.

Una dintre acestea a fost formulata cu noua luni in urma si vizeaza taxarea inversa la cereale, iar cealalta a fost formulata acum trei saptamani pentru cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie.

Pana in prezent, Romania a obtinut aprobare pentru taxare inversa la lemn.

Reprezentatii mediului de afaceri sustin, insa, ca sansele de a obtine o derogare de la regulile Uniunii Europene (UE) sunt minime.

Astfel, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu, a declarat joi, pentru NewsIn, ca ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, i-a transmis ca masura nu se va aplica intrucat nu va primit acceptul de la institutiile din UE.

"A fost notificarea facuta catre Bruxelles, iar in baza acestei notificari, Comisia Europeana a trimis trei delegati la Bucuresti, care au vrut sa vada de ce trebuie aceasta taxare inversa.

Dupa discutiile avute cu Ministerul Finantelor, au vrut sa discute si cu mediul de afaceri.

Ne-au chemat pe noi, 3-4 presedinti de asociatii reprezentative si, la sfarsit, ne-au spus ca ne inteleg doleanta, dar ca pentru realizarea ei este nevoie de consens in cadrul UE.

Fapt pentru care, a doua zi, in 16 iulie, am avut o intrevedere cu domnul ministru Vladescu, in ideea de a-l ruga sa faca lobby pe linga ceilalti ministri de finante.

Insa el ne-a spus sa discutam la trecut despre aceasta taxare inversa, intrucat nu putem obtine consensul", a spus Popescu. 

#alimentar, #inversa, #sector, #taxare , #stiri Sebastian Vladescu