Sindicalistii de la metrou fac greva generala in 18 martie

Marti, 09 Martie 2010, ora 11:01
1501 citiri
Sindicalistii de la metrou fac greva generala in 18 martie

Sindicalistii de la metrou vor intra, in 18 martie, in greva generala, in contextul in care Curtea de Apel Bucuresti a decis ca greva angajatilor Metrorex, desfasurata in noiembrie 2009, a fost legala, a anuntat, marti, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ioan Radoi. 

Sindicalistii de la metrou vor opri total activitatea, in 18 martie, intre orele 04.00 si 16.00, urmand ca circulatia garniturilor de tren sa fie reluata la capacitate normala pana la ora 23.00, a spus Radoi, citat de Mediafax.

Liderul sindical a precizat ca sindicalistii de la metrou cer o majorare a fondului de salarii cu 3,7 la suta, asa cum prevede legea si conditii mai bune de munca.

"Din punct de vedere formal, nu mai avem ce negocia. Ni se spune ca nu s-a aprobat bugetul, dar acesta trebuia aprobat in prima saptamana a lunii februarie, potrivit legii.

Ministrul Berceanu ar trebui sa faca demersuri in acest sens, dar nu am gasit intelegere de a discuta decat de la ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in timp ce ministrul nostru de resort a refuzat orice intalnirire in cele patru luni de cand am declansat greva", a declarat Radoi.

Decizia de reluare a grevei de la metrou a fost hotarata luni, de Consiliul General al USLM, "dupa patru luni in care Guvernul nu a facut nimic", a mai spus Radoi.

"Dupa patru luni de astepetare, vom declansa greva generala, direct, fara conciliere, negociere sau greva de avertisment.

Puteam intra in greva imediat dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti din 2 martie, dar nu am vrut sa punem bucurestenii in situatia de a nu avea cu ce sa circule.

Speram ca pana in 18 martie Guvernul sa-si dea seama si sa evite declansarea grevei generale", a adaugat Radoi.

El a adus din nou in discutie contractul "pagubos" cu firma Alstom, careia Guvernul ii plateste 15 milioane de euro pe an, avand in vedere ca inainte de a incheia acest contract salariatii Metrorex asigurau mentenanta cu 10-11 milioane de euro pe an, in conditiile in care in acea vreme toate trenurile erau vechi, iar in prezent 75 la suta dintre ele sunt noi si numarul salariatilor a scazut la jumatate.

Potrivit avocatului USLM, Laurentiu Veteleanu, administratia Metrorex poate formula orice cale de atac a deciziei Curtii de Apel Bucuresti, dar procesul ar fi solutionat cel mai devreme in patru luni, timp in care salariatii de la metrou ar putea fi in greva generala.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, saptamana trecuta, ca greva angajatilor de la metrou, desfasurata in noiembrie 2009, a fost legala, instanta admitand contestatia sindicalistilor care, in repetate randuri, au sustinut ca acest conflict de munca ramane deschis.

Astfel, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis recursul declarat de sindicalistii de la metrou fata de hotararea prin care instanta inferioara declarase protestul ilegal si au modificat aceasta sentinta.

De asemenea, judecatorii au constatat ca cererea de chemare in judecata a sindicalistilor de catre administratie a fost neintemeiata.

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, declara, in 3 martie, ca decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Este o decizie a Curtii de Apel pe care trebuie sa o punem in aplicare, dar mai exista cai de atac si putem merge la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru un recurs in anulare.

Oricum, prin Legea 329/2009, noi nu putem negocia salariile decat dupa ce bugetul este aprobat prin hotarare de guvern", spunea atunci Udriste.

El nu a precizat daca Metrorex va contesta sau nu decizia.

In februarie, sindicalistii de la metrou amenintau cu deschiderea conflictului de munca daca administratia nu incepe negocierile pentru un nou contract colectiv de munca, reprezentantii salariatiilor cerand majorarea fondului de salarii cu 3,7%.

Angajatii de la metrou au fost in greva timp de doua zile, in noiembrie 2009, cand au cerut o majorare salariala de 20% si incheierea unui nou contract colectiv de munca, in conditiile in care cel vechi expirase la inceputul lunii.

Greva a fost declarata ilegala de Tribunalul Bucuresti, iar activitatea a fost reluata.

Potrivit legii, dupa ce instanta declara greva drept ilegala, angajatii de la metrou sunt obligati sa-si reia activitatea fara a mai avea loc negocieri si, implict, fara a mai obtine majorarii salariale.

Dupa decizia instantei, Radoi spunea ca oamenii se intorc la lucru, dar conflictul ramane deschis. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sindicalisti, # metrou, # greva, # generala , #stiri Sebastian Vladescu