Tariceanu nu renunta la taxa de prima inmatriculare, in ciuda atentionarii UE

Luni, 26 Martie 2007, ora 11:00
938 citiri

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, la Adunarea Generala a oraselor, ca, in ciuda pozitiei UE, nu va renunta la taxa de prima inmatriculare deoarece nu doreste transformarea Romaniei in "lada de gunoi a Europei".

Primul-ministru a a dus ca argumente in favoarea mentinerii taxei de prima inmatriculare protejarea mediului de masini vechi si poluante si pastrarea locurilor de munca a miilor de oameni care lucreaza in industria automobilelor. "Batalia nu este doar pentru mediu, ci pentru a pastra zeci de mii de locuri de munca din industria automobilelor", a subliniat Tariceanu.

Premierul a declarat ca refuza ca " Romania sa devina lada de gunoi a Europei" prin importul masiv de masini second hand din statele membre ale Uniunii, si ca, daca membrii UE doresc sa vanda masini in Romania, sunt liberi sa dezvolte industria constructoare de masini locala.

Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa declanseze procedura de infrigement ( incalcarea tratatului de aderare) impotriva Romaniei, pentru ca taxa de prima inmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare.

Prima etapa a acestei proceduri consta in trimiterea de catre CE a unei scrisori de notificare (letter of formal notice), la care autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie doua luni sa alinieze legislatia cu regulile europene. Daca dupa aceasta perioada de timp legislatia nu se modifica, Comisia trimite un alt document - reasoned opinion (argumentatie) - in care explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie alte doua luni pentru a se conforma cerintelor europene.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Sebastian Vladescu, a declarat, sambata, ca taxa auto este o taxa de mediu si, prin urmare, ea poate face obiectul unei initiative legislative cetatenesti pentru a fi eliminata, in contradictie cu ministrul mediului, Sulfina Barbu, care sustine ca este o taxa fiscala.

Directorul Autovit, Liviu Dobrin, a declarat, sambata, ca va strange semnaturile pentru eliminarea taxei auto si va cere partidelor sa isi exprime pozitia pe care o au fata de aceasta taxa.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)