"Toti bugetarii vor fi afectati. Ajustarea va fi definitiva "

Vineri, 07 Mai 2010, ora 00:54
1146 citiri
"Toti bugetarii vor fi afectati. Ajustarea va fi definitiva "

Toti bugetarii vor fi afectati de reducerea salariilor cu 25%, iar ajustarea va fi definitiva, pentru a genera in continuare o crestere sustenabila a veniturilor in viitor, a declarat joi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, potrivit Newsin.

"Toti bugetarii vor fi afectati. Nu exista nici un fel de exceptie. Luati in calcul ca aceasta ajustare nu face decat sa duca lucrurile la o baza economica sustenabila. Ajustarea va fi definitiva si ea va genera posibilitatea ca in continuare cresterile salariale sa fie sustenabile", a afirmat Vladescu, dupa declaratiile pe aceasta tema ale presedintelui.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca nu se vor majora TVA si cota unica, dar ca incepand de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administratia centrala si locala, fiind previzibila si o reducere a pensiilor cu 15%, dar si tairea drastica a unor subventii.

De asemenea, ajutorul de somaj va fi redus cu 15%. Reactia sindicatelor nu s-a lasat asteptata, liderii sindicali anuntand ca se pregatesc de greve si de mitinguri de protest in toata tara.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a afirmat pentru NewsIn ca ii va chema vineri la consultari pe toti cei cinci lideri ai confederatiilor sindicale pentru stabilirea calendarului de proteste.

"Vineri (7 mai, n.r.) ii voi chema la discutii pe liderii BNS, Cartel Alfa, Meridian si CSDR pentru a decide daca ne asumam aceasta decizie a presedintelui, de reducere a pensiilor si salariilor, sau daca trecem la proteste.

Daca deciziile anuntate de Traian Basescu se confirma, miscarile de protest nu vor reflecta o vointa a actiunii sindicale, ci o stare care sa reflecte anarhia in Romania", a avertizat Petcu. Si liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat ca "grevele vor incepe mult mai rapid decat se asteapta Guvernul".

"Luni ne vom intalni in sedinta pentru a analiza cu ce raspuns vom veni la aceste masuri, dar este evident ca reducerea salariilor si pensiilor va scoate toata lumea in strada. Ideea ca asta e stabilitate si ca se continua cu culpabilizarea clasei sindicale arata ca se continua politizarea la nivelul administratiei publice locale si centrale", a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetari, #reducerea salariilor cu 25%, #basescu , #stiri Sebastian Vladescu