Vladescu: Astazi nu pot fi impozitate pensiile mici

Luni, 22 Februarie 2010, ora 23:05
1174 citiri
Vladescu: Astazi nu pot fi impozitate pensiile mici

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat luni ca, datorita cuantumului redus al pensiilor din Romania, acestea nu pot fi impozitate la momentul actual. Vladescu a infirmat speculatiile privind cresterea fiscalitatii, inclusiv prin impozitarea pensiilor.

"Astazi nu se pot impozita pensiile mici. Si asa sunt mult prea mici ca sa ne mai gandim si la impozitarea lor. Iar toate aberatiile pe care le-am auzit ca vrem sa impozitam CAS-urile si alte lucruri pe care le-am vazut scrise sunt efectiv aberatii", a declarat Vladescu inainte de intalnirea cu deputatii democrat-liberali ce are loc la aceasta ora.

De asemenea, ministrul a precizat ca statul roman nu risca sa intre in incapacitate de plata. "Romania nu este in pericol de incetare de plati. Avem lichiditati la buget, platim pensii si salarii. Nu exista niciun fel de emotie, chiar daca dumneavoastra incercati sa o creati", s-a adresat Vladescu jurnalistilor prezenti.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, declarase intr-un interviu acordat money.ro ca toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv pensiile, astfel incat sa fie majorata ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).

In prezent, pensionarii platesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie de depaseste 1.000 de lei. Pensiile sub acest plafon sunt scutite de impozit. "Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile.

Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza", a afirmat Vladescu, fara a spune explicit daca se refera la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei. Pensia minima platita de stat este de 350 lei.

Ministrul a explicat ca, in prezent, statul roman nu impoziteaza pensia nici la momentul platii contributiei la sistemul public de pensii de catre angajati, nici ulterior, la incasarea pensiei de la stat.

"Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a apreciat Vladescu.

Ministrul vrea o dezbatere publica pe aceasta tema, subliniind ca in Romania exista trei milioane de platitori de contributii la pensii si sase milioane de pensionari. "Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu.

Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a completat Vladescu. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#pensie, #vladescu, #impozite, #taxe , #stiri Sebastian Vladescu