Vladescu: Daca se majoreaza pensiile, demisionez!

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 10:49
950 citiri
Vladescu: Daca se majoreaza pensiile, demisionez!

Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a declarat joi, inaintea sedintei Comisiilor parlamentare de buget-finante, ca daca Parlamentul va vota pentru marirea pensiilor, scaderea CAS sau decizii care modifica proiectul bugetului de stat va fi nevoie ca un alt ministru al Finantelor sa le aplice.

"Daca va fi votata o scadere a CAS cu 10% va trebui sa fie un ministru al Finantelor care sa o aplice. Nu poti sa stai sa fii ministrul Finantelor in conditiile in care bugetele sunt perfect dezechilibrate prin legi care nu tin cont de realitatea economica. Noi nu ascundem banii, daca am avea 10% in plus la care am putea renunta in momentul de fata, nu am renunta la ei, ar insemna, proportional 2-3% din PIB.

Daca am avea 2-3% din PIB, am da ceva mai multi bani la sanatate, la infrastructura, avem foarte multe locuri in care avem nevoie de cateva miliarde de euro", a explicat ministrul, inainte de sedinta Comisiilor reunite de buget-finante in care se discuta proiectul bugetului de stat pe 2010.

Ministrul a declarat ca va pleca de la Finante si in cazul in care parlamentarii vor vota marirea punctului de pensii sau orice alte masuri care modifica bugetul in forma sa actuala, elaborata de executiv.

"Eu am fost, din nefericire, si o spun cu toata responsabilitatea, adversarul majorarii pensiilor in anul 2007 tocmai din cauza riscului de sistem pe care acea majorare o introducea. S-a dovedit ca am avut atunci dreptate.

Aici nu e vorba de fiecare pensionar in parte, si mai ales de pensionarii cu venituri mici, dar este vorba de un echilibru al bugetului de pensii si al bugetului romanesc, deci nu este ceva care sa fie impotriva vreunui cetatean, ci un act pe care-l facem in favoarea tuturor cetatenilor.

Daca Parlamentul va vota aceste decizii va fi nevoie ca un alt ministru al Finantelor sa le aplice pentru ca eu nu sunt capabil sa aplic un alt buget decat cel pe care il avem acum", a subliniat Sebastian Vladescu.

Vladescu a declarat ca nu este posibil nici ca bugetul Sanatatii sa fie marit la 4% din PIB, asa cum doresc parlamentarii, explicand ca bugetul actual nu permire o asemenea masura.

"Parlamentul, ca si mine, doreste ca bugetul fiecarui minister, fiecarui ordonator de credite sa fie mai mare decat in momentul de fata. Din pacate, nevoile sunt foarte mari, resursele sunt din ce in ce mai limitate, sau ceva mai limitate decat eram invatati.

Deocamdata ne incadram in bugetul pe care il avem pentru ca asta ne permite sa functionam si sa platim nevoia de functionare normala a statului roman in toate zonele, dupa ce trece bugetul, dupa ce vin partenerii externi si avem negocieri, dupa ce vedem doua-trei luni de evolutie economica, in acel moment ne gandim la potentiale cresteri de bugete in cazul in care e posibil", a spus ministrul Finantelor.

#demisia, #finantelor, #ministrul, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu