Vladescu: faptele care afecteaza absorbtia fondurilor UE trebuie sesizate

Vineri, 05 Martie 2010, ora 12:13
963 citiri
Vladescu: faptele care afecteaza absorbtia fondurilor UE trebuie sesizate

Fondurile europene sunt o sursa importanta de bani pentru firme, dar si pentru autoritati, pe care Romania nu are cum sa le compenseze altfel, de aceea sistemul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa fie functional, iar ceea ce il afecteaza trebuie sesizat, a spus vineri ministrul Finantelor, citat de NewsIn. 

"Astazi, Romania nu risca sa piarda bani europeni.

Sistemul de absorbtie a fondurilor europene, desi este vazut ca greoi si birocratic, este un sistem functional (...)

Nu vrem sa ajungem sa dam bani inapoi Comisiei Europene, pentru ca in urma unui audit s-ar putea stabili ca au fost furati.

Preferam sa controlam de doua ori inainte", a declarat vineri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

El le-a solicitat celor care sesizeaza fapte de favorizare a altor persoane care depun proiecte cu fonduri UE sa le reclame pentru imbunatatirea sistemului.

Pe de alta parte, Vladescu sustine ca aproape 30% din proiecte sunt nebancabile, iar pentru a nu ingreuna inutil munca personalului din autoritatile de management si organismele intermediare ar trebui sa existe o relatiie mai directa intre declararea unui proiect ca eligibil si posibilitatea lui de a accesa credite bancare pentru cofinantare.

"Continuam sa cautam forme de sprijin pentru autoritati locale.

Vom incerca si cu Eximbank-ul sa gasim noi scheme de finantare.

De asemenea, vom incerca sa gasim o solutie mai rapida pentru rambursarea TVA, chiar taxare inversa in anumite cazuri", a mai precizat Vladescu, care a adaugat ca "Romania nu a fost, nu este si nu va fi contributor net la UE".

Consilierul pentru fonduri europene al premierului Emil Boc, Teodor Catalin Vatafu, a spus ca au fost aprobate pana in prezent 3.964 de proiecte, in valoare de 8,94 miliarde euro, din care 6 miliarde euro repreezinta contributia UE.

"Pentru 2010, estimam plati efective de 4,3 miliarde euro, din care 1,3 miliarde euro in ce priveste proiectele din fonduri structurale, 2,5 miliarde euro pentru agricultura si 500 mililoane euro din fonduri preaderare", a spus Vatafu.

El a mentionat ca, de la 1 ianuarie 2010 pana la 28 februarie 2010, au fost facute in agricultura plati efective de 1,2 miliarde lei.

La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (arb), Radu Gratian Ghetea, a explicat ca exista lichiditate in sistemul bancar, astfel ca proiectele din fonduri europene ar putea beneficia de cofinantari, "absorbtia fondurilor europene fiind o tinta importanta pentru multe banci de pe piata locala". 

#absorbtie, #europene, #fonduri, #sistem, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu