Vladescu: Intentia de a "amesteca" Romania cu Grecia e rauvoitoare

Joi, 04 Martie 2010, ora 09:41
1061 citiri
Vladescu: Intentia de a "amesteca" Romania cu Grecia e rauvoitoare

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca sunt "cel putin rauvoitoare" incercarile de a compara situatia economica a Romaniei cu cea a Greciei in ceea ce priveste o serie de date statistice legate de Produsul Intern Brut.

Grecia, care se confrunta cu grave probleme economice cauzate de deficitul bugetar, a fost acuzata de mistificare a datelor statistice, ajungand astfel la cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana in anul 2009 - 12,7% - si o datorie publica mai mare cu 20% decat PIB-ul tarii.

Institutul National de Statistica (INS) a estimat PIB-ul Romaniei la 491,273 miliarde de lei, in conditiile in care o proiectie anterioara a autoritatilor romane avansa cifre de 505,5 miliarde de lei.

Astfel, deficitul bugetar ar urma ajunga la 7,4% din PIB pentru anul 2009, deoarece Produsul Intern Brut exprimat de INS in termeni nominali a fost inferior celui prevazut. Revizuirea nu va constitui, insa, o incalcare a Acordului cu FMI, care prevedea o tinta de deficit de 36,5 miliarde lei.

#criza, #grecia, #romania, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu