Vladescu: majorarea TVA, mai nociva decat impozitarea pensiilor

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 12:04
1711 citiri
Vladescu: majorarea TVA, mai nociva decat impozitarea pensiilor

Fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu a declarat, intr-un interviu pentru money.ro, ca decizia de majorare a TVA la 24% este mult mai nociva decat reducerea sau impozitarea pensiilor pentru ca, prin aceasta masura, s-a lovit "alandala, in toata lumea", conform NewsIn.

"Pentru Romania era o decizie (reducerea pensiilor, n.r) mai buna decat majorarea TVA-ului. Pentru ca era o masura care se adresa bolii. Locului in care bugetul avea o problema. Asa (cu majorarea TVA, n.r.)...am dat in toata lumea, alandala.

Inclusiv in cei care se spune ca erau protejati in situatia asta. N-au fost protejati. Au fost loviti tare. Si in toti ceilalti. Si am dat in economie. Masura este mult mai nociva decat reducerea sau impozitarea pensiilor", a spus Vladescu.

Acesta a precizat ca a semnat decizia de majorare a TVA si nu si-a dat demisia din Guvern la acel moment deoarece ceea ce avea de facut era mai important decat dezamagirea provocata de majorarea taxei.

"A fost o decizie pe care am semnat-o. In situatia de la acel moment, cel mai normal lucru era sa-mi dau demisia.

Insa demisia mea la acel moment ar fi fost mai nociva decat acceptarea respectivei semnaturi. Oricum, demisia mea ar fi facut doar sa intarzie lucrurile, sa blocheze lucrurile(...)Am ramas pentru ca ce aveam de facut era mai important decat dezamagirea mea ca s-a majorat TVA-ul", a afirmat Vladescu.

Pe de alta parte, Vladescu a vorbit si despre contradictia din acordul cu Fondul Monetar International (FMI).

"Pe partea de cheltuieli salariale si pe cele materiale s-a facut o reducere drastica in 2010 si in programul de buget pe 2011. Din punctul asta de vedere, in momentul de fata nu mai e nevoie sa taiem. In plus, in 2011 ar trebui sa intram cu arieratele platite(...)Aici e contradictia cu acordul cu Fondul Monetar.

Pe de o parte sa reduci arieratele, pe de alta sa strangi deficitul bugetar. Nu se pot face amandoua. Trebuie gasita o solutie. Sper ca la runda asta de negocieri (din octombrie, n.r.) sa gaseasca. Exista acest lucru, sa discutam un eventual acord si sa gasim o solutie", a spus fostul ministru de finante.

In alta ordine de idei, Vladescu a mai precizat ca cea mai mare dezamagire a sa este ca nu a putut sa isi duca la bun sfarsit proiectele incepute, dar ca, daca i s-ar propune, ar accepta sa fie din nou ministru de Finante, "dar intr-un alt guvern, in care pot sa continui proiectele". "Daca mi se spune nu, n-ai voie sa faci nimic, nu ma intereseaza", a adaugat Vladescu.

Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu...
#vladescu, #majorare, #tva, #impozitare, #pensii , #stiri Sebastian Vladescu